Newsflash
OPINII

Reflecțiile unui medic anestezist reîntors din Londra

de Dr. Mihai Botea - apr. 15 2022
Reflecțiile unui medic anestezist reîntors din Londra

Efectuarea unui stagiu de perfecţionare în străinătate provoacă numeroase reacţii, de la bucurie la motivaţie. Determină însă și un soi de îngrijorare, văzând cât de multe lucruri mai sunt de făcut în România pentru a se atinge standarde similare.

rezidenti

Recent, Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă a lansat un Program de perfecţionare dedicat rezidenţilor și tinerilor specialiști în ATI. Am avut ocazia să beneficiez de o asemenea bursă de specializare, anul trecut, petrecând mai multe luni într-un program de supraspecializare, la Barts Heart Centre, din Londra. Un spital cu o istorie veche de aproape 900 de ani! Deși timpul a fost scurt, a fost o experienţă probabil unică. Acea experienţă la care poate visai și care a devenit realitate.

Intensitatea și încărcătura emoţională, alături de pregătirea profesională intensă sunt, probabil, percepţii unice în dezvoltarea carierei unui tânăr medic anestezist român ajuns în cel mai mare Institut al Inimii din Europa. Este experienţa reflectată din emoţia acelor momente când realizezi că cineva este acolo necondiţionat, bucuros să îţi transmită cunoștinţele și să îţi ofere sprijin în pregătirea profesională. Acel cineva la care aspiri să devii și tu!

Un amalgam de sentimente

În Barts Hospital poţi întâlni numeroși medici specialiști care inspiră rezidenţii prin personalitatea și activitatea lor. Fiecare oră petrecută în blocul operator sau pe secţia de ATI a fost un real câștig. Am simţit că fac parte dintr-un sistem medical orientat pe îmbunătăţirea continuă a calităţii actului medical și a siguranţei pacientului.

Un sistem în care resursele umane sunt într-o continuă perfecţionare, fiecare idee este implementată în urma unei analize multidisciplinare, continuată de un audit de eficienţă. Acel sistem unde deciziile sunt luate pe baza dovezilor medicale, axat pe minimizarea expunerii pacientului la erori medicale! Aceasta este normalitatea!

Pornind de la aceste repere, începi să te preocupi realizând cât de multe mai are România de făcut până să atingă astfel de standarde. Te încearcă un amalgam de emoţii: tristeţe, preocupare, dar și motivaţie. Motivaţia să încerci să devii precum aceia pe care i-ai cunoscut. Acesta este rolul tău!

Trebuie să iei acel know-how și să-l aduci acasă. Începi să realizezi că ai un scop. Poate chiar o bătălie de dus – să schimbi mentalităţi și atitudini învechite. Să încerci să convingi mediul în care lucrezi că este necesar să abordeze strategii moderne și corecte. Aici, probabil, stă adevărata provocare!

Acesta este rolul medicilor care au lucrat în sisteme medicale performante din afară – odată întorși în ţară, să adopte o atitudine proactivă în ceea ce privește deschiderea sistemului autohton spre performanţă. În România, în segmentul ATI, s-au făcut pași importanţi prin implicarea societăţii de profil, unde prof. dr. Dorel Săndesc și prof. dr. Șerban Bubenek derulează mai multe cursuri și programe de perfecţionare. Dar nu este suficient!

Cumul de eforturi personale

Este nevoie ca fiecare medic, indiferent de specialitate, să își reorienteze dezvoltarea personală și profesională spre o medicină performantă, bazată pe dovezi, pe protocoale și pe ghiduri de bună practică. Acest lucru se resimte și mai acut în centrele și spitalele mai mici de la noi.

Se mai impune ca autorităţile sanitare să solicite fiecărui spital în parte, sistematic, derularea unor audituri de eficienţă, de siguranţă a actului medical, care să analizeze obiectiv date statistice de morbiditate și mortalitate.

Este necesar ca liderii să construiască echipe și atitudini. Tot ei trebuie să își pună și câteva întrebări: Unde suntem acum? Unde vrem să fim peste un an sau peste zece? De ce avem nevoie ca să ajungem acolo?

Mi s-a propus în repetate rânduri să rămân în Marea Britanie. Am reflectat îndelung asupra oportunităţilor de aici. Dar... aveam o datorie morală faţă de spitalul care mi-a acordat credibilitate și unde mi-am desfășurat activitatea până atunci în România. Într-un final, am decis să mă întorc în ţară, asumând-mi drumul greu care urmează, fiind expus unor posibile frustrări. Dar mai știu că aceasta este misiunea mea.

Să mai dăm o șansă! Să punem umărul și să construim. Fiecare cadru medical care se reîntoarce în ţară cu un bagaj de cunoștinţe și experienţe profesionale ar putea fi o reală resursă pentru sistem. O resursă care trebuie exploatată, în sensul că ar trebui implicată în procesul decizional și al dezvoltării de strategii sanitare moderne. Adesea, medicii care se reîntorc în ţară sunt preocupaţi de această nouă etapă, o readaptare: regăsind sistemul pe care l-au lăsat în urmă, dar privindu-l cu alţi ochi.

Semnale încurajatoare

Acest medic care se reîntoarce în ţară este preocupat și de faptul că nu știe cum să-și exprime mesajul despre schimbare. Dar cu siguranţă sunt semnale încurajatoare.

Spitalul privat din Oradea în care activez are premisele unei unităţi sanitare moderne, unde există persoane cu viziune. Aici, tot timpul mi-a plăcut să cred că suntem cu un pas mai în Vest decât multe alte spitale din România. Mă întorc aici și cu promisiunea colegilor mei din Londra, care și-au oferit voluntar disponibilitatea dezvoltării în comun a unui program de cursuri de perfecţionare profesională în Oradea. Asta înseamnă să ai așa-numita cultură a împărtășirii cunoștinţelor – knowledge sharing, cum spun englezii.

Dar termenul are o semnificaţie mult mai profundă. Împărtășirea cunoștinţelor medicale colegului mai tânăr nu trebuie să se rezume doar la a preda un curs sau a-l învăţa o procedură. Se referă la a-l învăţa abilităţi complexe, la a fi un suport necondiţionat, cu o atitudine constructivă, corectă și morală. A-l învăţa să aibă atitudine. O atitudine umană faţă de pacienţi, cu spirit de echipă sau de lider, atunci când situaţia o cere.

Cunoștinţele, perseverenţa și motivaţia sunt cele mai puternice arme spre progres. Iar când suntem înzestraţi cu ele, avem datoria morală de a le da mai departe. Doar în acest fel, o societate profesională se poate dezvolta!

Pregătirea unei generații

România are nevoie să construiască o comunitate de cadre medicale capabile să instruiască și să reconsidere impactul pozitiv al unui real și modern mentorat în dezvoltarea medicală. Mentoratul este o incredibilă unealtă de a dezvolta rapid și corect o comunitate. Beneficiile unor strategii de perfecţionare continuă, axate pe mentoratul individual, și-au dovedit utilitatea prin creșterea gradului de satisfacţie profesională, prin fidelizarea angajaţilor, prin performanţă – toate regăsindu-se în îmbunătăţirea prog­nosticului pacienţilor noștri.

Dar pentru a avea mentori buni, trebuie pregătită o întreagă generaţie. Este un efort! Iar crearea unor relaţii de mentorat de succes necesită anumite abilităţi și sensibilităţi, o anumită structură emoţională, psihologică și intelectuală atât din partea medicului-mentor, cât și din partea rezidentului. Rezultatele apar doar atunci când ambele părţi se implică responsabil.

Un bun mentor trebuie să fie mai mult decât un doctor de succes. Trebuie să aibă dispoziţia și dorinţa de a ajuta la dezvoltarea celorlalţi. Se impun dorinţa și capacitatea de a reflecta, de a împărtăși propriile experienţe, inclusiv pro­priile eșecuri. De astfel de medici avem nevoie în România! Doar așa vom putea progresa spre un sistem medical performant!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe