Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Reformă?

Viața Medicală
Dr. Vasile IVAN vineri, 10 mai 2013
   După 40 de ani de practică medicală, din care peste 37 în chirurgie, într-un spital judeţean de urgenţă, precum şi în învăţământul universitar, adesea stau şi mă minunez de ceea ce văd şi ceea ce aud. Semn de tinereţe, de dorinţă de a te instrui.
   Domnul ministru ne va salariza după „criteriul calităţii, competenţei şi performanţelor“ (să-mi fie scuzat dezacordul, nu-mi aparţine). Înainte de ’89, eram cadorisiţi cu un „salariu de merit“ modest, o dată la şase luni, un an. Pe anul în curs suntem anunţaţi că bugetul nu poate susţine o astfel de cheltuială.
   Domnul ministru – din precedenta reformă – ne-a procopsit cu fişa „Decont cheltuieli“. Un exemplar se reţine la foaia de observaţie, un exemplar la bolnav. În acest act nu se regăsesc niciodată medicamente, materiale, alte device-uri aduse de pacient.
   În actuala reformă, domnul ministru ne cadoriseşte cu o „chitanţă fiscală“ pentru coplată. Un exemplar la bolnav, un exemplar la foaia de observaţie, un exemplar la biroul financiar al spitalului. Tot în această reformă, domnul ministru ne va transmite şi un „Chestionar asupra calităţii actului medical“. Un exemplar la foaia de observaţie, unul la…
   Ce te faci însă când, într-un salon cu patru bolnavi chirurgicali, ţi se sparge o chiuvetă? În mod obişnuit, scoţi banii din buzunar, te adresezi unui instalator şi ai rezolvat problema. Altfel… Personal, deunăzi m-am adresat managerului şi directorului medical din spital, să rezolve problema de mai sus. Apoi, ajung să scriu o cerere doamnei director economic, altfel o prezenţă plăcută, chiar dacă a activat într-o fabrică ce s-a dizolvat; ea îţi solicită: cerere scrisă pentru chiuvetă, anchetă asupra modului cum s-a spart chiuveta, constatare asupra defecţiunii din partea unei echipe de tehnicieni…
   Să mă mai mir că Epictet este atât de actual, când spune „nu e surd mai mare ca acela care nu vrea să audă“. Ca masochismul să fie complet, într-o clinică de chirurgie, vom cumpăra – pentru 2.200–2.400 de bolnavi internaţi pe an – în jur de 45.000 de coli A4 şi în jur de 5.000–6.000 pentru diversele acte cerute de diferitele administraţii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.