Newsflash
OPINII

Refuzul de a acorda servicii medicale

de Drd. Rareș Voroneanu - apr. 22 2022
Refuzul de a acorda servicii medicale

Profesioniștilor din sectorul medical le incumbă o obligaţie de a acţiona în interesul pacientului, iar refuzul poate fi calificat drept o infracţiune ce a fost comisă prin omisiune.

image-from-rawpixel-id-2288329-jpegDeși medicii acordă servicii medicale tuturor persoanelor aflate în nevoie, există și situaţii în care, potrivit Codului de Deontologie Medicală, acestora li se recunoaște dreptul de a și refuza. Ceea ce trebuie știut, ne referim la chestiuni strict și limitativ prevăzute de actul menţionat.

Potrivit art. 34, „refuzul acordării asistenţei medicale poate avea loc strict în condiţiile legii sau dacă, prin solicitarea formulată, persoana în cauză îi cere medicului acte de natură a-i știrbi independenţa profesională, a-i afecta imaginea sau valorile morale ori solicitarea nu este conformă cu principiile fundamentale ale exercitării profesiei de medic, cu scopul și rolul social al profesiei medicale”.

Practic, textul indică o serie de motive pentru care medicului îi este permis să refuze acordarea asistenţei medicale. Printre acestea: aplicarea unui tratament ce este decis de un alt medic, dar cu care doctorul curant nu este de acord; rugămintea unui pacient de a comite o faptă ce este contrară legii; solicitarea unei persoane în vedea stabilirii unui alt diagnostic, cu scopul de a denigra un confrate; punerea unui alt diagnostic decât cel real pentru ca pacientul să beneficieze de compensaţii, zile libere și așa mai departe.

Motivarea refuzului

Alin. (2) din actul menţionat arată că „în toate cazurile, medicul îi va explica persoanei respective motivele care au stat la baza refuzului său, se va asigura că prin refuzul acordării serviciilor medicale viaţa sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol și, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va îndruma persoana în cauză spre un alt coleg sau o altă unitate medicală”.

Practic, profesionistul trebuie să explice într-un limbaj adaptat nivelului de înţelegere al pacientului motivul pentru care acesta nu îi poate acorda asistenţa medicală de care are nevoie. El nu poate invoca motive de refuz în situaţia în care viaţa pacientului este în pericol.

În plus, legea acordă posibilitatea ca pacientul să fie îndrumat spre un alt profesionist din sectorul medical, dar nu către un confrate care va fi dispus să încalce legea. În plus, nu poate fi refuzată acordarea serviciilor medicale pe considerente de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

Citiți și: Consimţământul în cazul minorului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe