Newsflash
OPINII

Regândirea sistemului

de Dr. Alexandru BREZOESCU - feb. 5 2016
Regândirea sistemului
     Alegerea profesiei de medic dentist presupune nu doar dorință și aptitudini native, ci și transformarea într-un soi de om de afaceri. Absolventul de medicină dentară trebuie ca după terminarea facultății să se gândească serios pe care drum va merge: angajat într-o clinică sau deschiderea propriului cabinet? Se va îndrepta către o carieră universitară sau va alege cariera de business într-o companie medicală?
     Dintre medici, medicii dentiști sunt singurii care după absolvirea facultății sunt pe cont propriu. Nimeni nu le oferă vreo facilitate. Contractele cu casele de asigurări nu le asigură nicio stabilitate financiară, lista de pacienți se formează în ani, timp în care ei trebuie să supraviețuiască. Medicina dentară este o specialitate medicală privatizată în proporție de peste 90%.
     Și atunci ce este de făcut? Într-un stat bine organizat cu circuite funcționale bine stabilite, grad ridicat de dezvoltare economică și o populație care beneficiază de multiple facilități din partea statului, medicul stomatolog este preocupat doar de pregătirea sa profesională, pentru a armoniza cunoștințele teoretice cu abilitățile practice.
     La noi, singurul ajutor de care medicul stomatolog român beneficiază vine doar de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care este aproape inexistent, din cauza plafonului ridicol de mic. Acesta, coroborat cu un sistem birocratic de raportare și control exagerat, este motivul pentru care un număr foarte mic de medici sunt în contract cu CNAS. De aceea, majoritatea medicilor aglomerează marile orașe, mediul rural și orașele mici rămânând aproape neacoperite cu asistența stomatologică.
     Pentru a remedia acest aspect, CNAS ar trebui să aloce un plafon important medicilor care își desfășoară activitatea în mediul rural sau orașele defavorizate. Apoi, comunitatea locală, dacă dorește să aibă o asistență stomatologică, ar trebui să pună la dispoziția medicului un cabinet stomatologic dotat, și să realizeze cu acesta un contract pe o anumită perioadă de timp. Să nu uităm, că fiecare comună avea un dispensar încadrat cu un medic generalist și un medic stomatolog. În al treilea rând, statul, respectiv, Ministerul Sănătății ar trebui să se implice cu programe de profilaxie. Desigur, pot exista și alte posibilități de a acoperi cu asistență stomatologică aceste zone defavorizate.
     Pentru nevoile de asistență medico-stomatologică ar fi necesare câteva aspecte: cunoașterea gradului de afectare în sfera oro-maxilo-facială; o decizie politică în urma căreia să se susțină nevoile de finanțare în domeniul nostru de activitate atât în ceea ce privește pregătirea forței de muncă, a dotărilor materiale, cât și facilitățile fiscale; realizarea unor planuri (obiective) de acțiune care să acopere perioade mai lungi de timp; instituțiile implicate să participe și să conlucreze la realizarea acestor planuri.
     Scopul final al tuturor acestor eforturi trebuie să se regăsească în pregătirea complexă a medicilor, pentru a putea să practice medicina stomatologică la cel mai înalt nivel, asigurând servicii de calitate tuturor pacienților. Doar așa putem spera la dobândirea unui statut concordant cu aspirațiile membrilor profesiei noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe