Newsflash
OPINII

Relația perfectă

de Dr. Iulia Țugui - sept. 16 2022
Relația perfectă

Aveam în minte trei variante când a trebuit să îmi aleg specialitatea. Privind în urmă, îmi dau seama că nu aș fi putut alege altceva, că niciun alt domeniu nu mi s-ar fi potrivit mai bine.

Dumneavoastră la ce vă gândiţi când sunteţi puși în faţa situaţiei de a vă alege viitorul? Câteodată emoţia momentului este așa de mare, încât parcă nimic nu mai pare sigur. Așa m-am simţit și eu în ziua alegerii specialităţii la rezidenţiat. Eram confuză, deși aveam în minte câteva domenii care îmi făceau cu ochiul. Cu toate acestea, nu știam ce va urma, dacă norocul va fi de partea mea și voi putea să îmi aleg ceea ce îmi doream.

Poza Iulia Tugui

Am pornit de acasă cu un top 3, care pentru unii a fost o surpriză, însă pentru mine însemna certitudinea unei vieţi împlinite. Aveam în minte Genetică medicală, Neonatologie și Medicină de laborator. Soarta a făcut ca Medicina de laborator să mă aleagă pe mine și pot spune că a fost cea mai bună alegere pe care aș fi putut să o fac vreodată. Ne înţelegem bine, ne potrivim în multe privinţe și, cel mai important, ne oferim o siguranţă una celeilalte.

Pentru mine, Medicina de laborator a însemnat și înseamnă evoluţie, o privire de ansamblu asupra unor patologii, un cumul de cunoștinţe pe care orice medic ar trebui să le aibă. Este ușor să ceri unui laborator niște analize, însă cel mai important este ca ele să se aleagă în funcţie de diagnosticul prezumtiv făcut de clinician. Un diagnostic bazat pe o anamneză corectă, pe un istoric bine pus la punct.

Toate acestea, coroborate cu rezultatele investigaţiilor paraclinice de tipul analizelor de laborator  sau de altă natură, fac ca diagnosticul final să fie cel corect. Cel de pe urma căruia să se stabilească tratamentul care îi va fi de folos pacientului înspre vindecare.

Mereu ceva de învăţat

Până acum am învăţat multe într-un laborator de analize medicale. Am învăţat ce înseamnă lucrul în echipă, că prezenţa diverselor cadre medicale este absolut necesară și că perseverenţa și studiul individiual reprezintă cheia spre succes. Am trecut prin multe laboratoare, însă mai am la fel de multe de învăţat și de la cele în care încă nu am ajuns. Fiecare are rolul lui foarte bine delimitat, cu un protocol foarte bine pus la punct, cu reguli stricte atât de conduită, cât de practică medicală. În fiecare laborator se face câte un control intern și extern minuţios pentru ca rezultatele analizelor medicale să nu fie afectate.

Momentan, viaţa mea profesională ca medic rezident este pusă pe pauză, întrucât sunt mămica unei fetiţe minunate de 1 an și 9 luni, iar recent, în vieţile noastre a venit și un băieţel. Pentru mine a însemnat foarte mult ca specialitatea aleasă să îmi permită să am și viaţa personală mult dorită. Și iată-mă acum, scriindu-vă de acasă și cu dorinţa ca pe viitor să mă întorc în laborator mai curioasă, mai energică, mai dornică de cunoaștere. Am destule vise, pe care ușor-ușor îmi doresc să le îndeplinesc. Am multe așteptări de la mine, și cred că în felul acesta mă pot construi ca individ în această societate care este una a competiţiei.

În încheiere aș vrea să vă ofer un sfat din suflet. Sper că dacă sunteţi la sfârșitul anului VI de Medicină generală sau dacă doriţi să vă schimbaţi drumul, să o faceţi gândindu-vă doar la voi și la pasiunile voastre. Sper să nu vă concentraţi atenţia înspre ce își doresc alţii de la voi sau înspre cum să fiţi mai buni decât X sau Y. La final, contează doar ca voi să mergeţi la spital (la orice loc de muncă) cu capul sus și mândri de voi. Eu știu sigur că nu aș alege altceva pentru mine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe