Newsflash
OPINII

Reuniunea Comitetului Regional al OMS-EURO

de Roxana HAINAGIU - sept. 16 2022
Reuniunea Comitetului Regional al OMS-EURO

În perioada 12-14 septembrie au avut loc lucrările celei de-a 72-a sesiuni a Comitetului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Biroul Regional pentru Europa (OMS-EURO), la Tel Aviv

Miniștrii Sănătăţii din cele 53 de state membre, oficiali observatori ai organizaţiilor internaţionale, precum și reprezentanţi ai societăţii civile au participat, în perioada 12-14 septembrie, la lucrările celei de-a 72-a sesiuni a Comitetului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Biroul Regional pentru Europa (OMS-EURO) care a avut loc la Tel Aviv, Israel. Aceasta a fost prima sesiune în format fizic de la declanșarea pandemiei de COVID-19. Din delegaţia română, condusă de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut parte și Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR.

În prezenţa directorului Regional, dr. Hans Kluge, plenara evenimentului a beneficiat de participarea unor oficialităţi de nivel înalt: Itzhak Herzog, președintele statului Israel, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Sandra Gallina, directorul general al DG Sănătate și Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei, acesta din urmă într-o intervenţie video.

Dual track (acţiune dublă), concept lansat de dr. Hans Kluge în alocuţiunea din prima zi a lucrărilor, este mesajul-cheie al noii normalităţi, asupra căruia trebuie să se concentreze eforturile Regiunii Europene. Pregătirea pentru a preveni și a face faţă ameninţărilor emergente și, în același timp, investiţia în sistemele de sănătate pentru a răspunde nevoilor actuale sunt direcţiile strategice care trebuie să stea la baza viitorului Sănătăţii.

Participarea la Comitetul Regional prezintă o oportunitate specială pentru organismele de reglementare a profesiilor de asistent medical și moașă, de a se racorda la mecanismele de luare a deciziilor din Regiunea Europeană și, în același timp, de a se asigura că perspectivele acestei profesii sunt reflectate în discuţiile și deliberările de nivel înalt.

Reuniunea de anul acesta a Comitetului Regional a acoperit multe subiecte importante, printre care: planul de acţiune regional privind sănătatea digitală; raportul Comisiei Monti; rezistenţa antimicrobiană; cadrul de acţiune regional pentru perspectivele comportamentale și culturale; cadrul european de acţiune pentru persoanele cu dizabilităţi; cadrul regional de implementare pentru reducerea consumului de alcool; planul de acţiune regional privind tuberculoza; forţa de muncă din domeniul sănătăţii (lansarea raportului regional).

După reuniunea Comitetului Regional, s-a organizat o reuniune separată a asistenţilor șefi și moașelor șefe (GCNMO), unde s-a discutat despre priorităţile profesiilor de asistent medical și moașă, pentru a se identifica viitoarele activităţi pentru GCNMO Euro Hub, precum și pentru împărtășirea experienţelor și bunelor practici privind retenţia și recrutarea forţei de muncă din domeniile de competenţă. Această reuniune a avut loc la 15 septembrie și a inclus o vizită de studiu la Sheba Medical Center și în alte unităţi de îngrijiri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe