Newsflash
OPINII

Revolta Vestelor galbene

de Dr. Alexandru CUPACIU - nov. 23 2018
Revolta Vestelor galbene
L ocuiesc și muncesc în Paris de cinci ani, aproape de Place de la Republique, așa că, vrând-nevrând, am cunoscut mai toate protestele care au avut loc în ultimii ani în Franţa. Fie că e vorba de Nuit Debout, de protestele angajaţilor de la căile ferate sau de manifestaţiile împotriva modificării Codului muncii, am fost printre oameni, discutând, trăgând cu urechea sau uitându-mă prin vizorul aparatului de fotografiat. Experienţa aceasta mă face să cred că revolta Vestelor galbene apare pe fondul intensificării protestelor din ultimii ani.

Ce i-a scos pe oameni în stradă? Fie că-i vorba de preţul pâinii sau, în cazul acesta, de taxa pe carburant, de cele mai multe ori, atunci când își spun păsul, oamenii folosesc imaginea frigiderului gol la sfârșit de lună, datorii, cu toate că muncesc mai mult ca niciodată, salarii mici, contracte de muncă precare. Toate acestea, dublate de un sentiment de injustiţie fiscală, că plătesc taxe fără să primească mare lucru în schimb, că serviciile publice se degradează, spitalele mici se închid – ei sărăcesc și câţiva, puţini, se îmbogăţesc, sentiment verificat de statistici. Un singur exemplu: într-o ţară construită pe un model egalitar așa cum este Franţa, între 1983 și 2015, veniturile medii ale celor mai bogaţi 1% francezi au crescut cu 100% și cu numai 25% pentru restul populaţiei.

Modelul social egalitarist fran-cez este pus la încercare de o politică economică fondată pe inegalităţi și, în sensul acesta, în ciuda unor revendicări heterogene, contradictorii câteodată sau a unor alunecări xenofobe și populiste, revolta oamenilor indică sursa problemelor – contradicţia dintre un model social, democratic, egalitarist, și unul economic exact pe dos.

Nu-i suficient să ai mâncare ca să fii om – oamenii se simt lezaţi în demnitatea lor: Pour le président, on n’est que de la merde (pentru președinte, suntem cantităţi neglijabile), spun manifestanţii. Vorbele caustice ale președintelui la adresa claselor populare, „Gara-i locul unde întâlnești oameni care reușesc și oameni de nimic”, au făcut ca nemulţumirile să se intensifice și să se concentreze în jurul lui.

Nu este periculos pentru demo-craţie ca un grup de oameni să schimbe din stradă un program de guvernare care a fost votat la alegeri? E o întrebare la care am căutat răspuns în stânga și-n dreapta. Cel mai bun răspuns pe care l-am găsit e următorul: definiţia democraţiei este guvernarea tuturor cetăţenilor pentru bunăstarea acestora și orice program de guvernare trebuie să tindă spre acest ideal. Când un program politic și economic face să crească distanţa dintre cetăţeni și bunăstare, să-i sărăcească, e legitim și democratic să fie pus în discuţie fără ca asta să însemne populism.

Și violenţele? Am fost acolo, întâmplarea face că am acordat primul ajutor celui mai grav rănit de până acum, dar asta nu mă mpiedică să mă gândesc la violenţa vieţii unui om frământat de grija zilei de mâine sau la suferinţele pricinuite de inegalităţi prea mari.

O să fie mai bine după? Ajung modificările anunţate de președinte? Nu știu, însă e limpede că societatea franceză a descoperit intolerabilul pe care îl conţine și deschide totodată. Cum spunea un filosof, un nou câmp de posibilităţi: „Nu există altă soluţie decât cea creativă.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe