Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Rezidenţiatul și alegerea specialităţii

Viața Medicală
Dr. Elena Stanciu vineri, 31 mai 2019

Trecerea de la statutul de student medicinist la cel de medic rezident nu e așa simplă precum pare.

Există o avalanșă de informaţii noi, nu doar știinţifice, ci în mare parte birocratice, care dau bătăi de cap tinerilor medici abia ieșiţi de pe băncile școlii. Fără ajutor, este foarte greu să ţii pasul de unul singur.
În acest context, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR) vine în ajutorul colegilor mai tineri și invită toţi studenţii de anul șase din cadrul facultăţilor de medicină să participe la sesiunile de informare: „Rezidenţiatul și alegerea specialităţii de la A la Z – Sesiuni de îndrumare a studenţilor de către medicii rezidenţi”.
Sesiunile cuprind multiple conferinţe, cu o durată de două ore, în care medici rezidenţi din două sau trei specialităţi înrudite răspund la întrebări privind organizarea examenului de rezidenţiat și a repartiţiei, descriu activitatea desfășurată în cadrul specialităţilor medicale alese și încearcă să ofere răspunsuri cu privire la oportunităţile după terminarea anilor de rezidenţiat.
Toate aceste discuţii au ca obiective principale: pregătirea cât mai realistă a studenţilor privind rezidenţiatul, informarea cu privire la organizarea examenului de rezidenţiat, a repartiţiei și a metodologiei acestuia, activităţile desfășurate în cadrul fiecărei specialităţi, argumente pro și contra alegerii unui anumit domeniu de pregătire și, nu în ultimul rând, oportunităţile existente după rezidenţiat. Alergologie, dermatologie, medicină de reabilitare, medicină sportivă, chirurgie ge­nerală, medicină de urgenţă, gastroenterologie, endocrinologie, medicină internă, medicină de familie, diabet zaharat, nutriţie și boli metabolice sunt câteva dintre specialităţile prezentate de medici rezidenţi care au trecut prin emoţia examenului de rezidenţiat și a primilor pași în cadrul clinicilor universitare în care își desfășoară activitatea.
Sperăm că aceste sesiuni vor conduce la pregătirea realistă a studenţilor de anul șase privind rezidenţiatul și vor stabili un dialog deschis între generaţiile de colegi. Prima sesiune a avut loc la 25 mai, iar cea de-a doua va avea loc sâmbătă, 1 iunie. Toate sesiunile se vor desfășura în cadrul amfiteatrului de la UMF „Carol Davila” București și al celui de „Igienă și Ecologie Medicală” din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, începând cu ora 9:00. Mai multe detalii găsiţi pe pagina de Facebook a SMMR.

Etichete: examen rezidentiat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.