Newsflash
OPINII

Rezolvări de excepţie pentru situaţii de excepţie

Rezolvări de excepţie pentru situaţii de excepţie

Trăim o perioadă complicată. Conflictul militar din Ucraina a adus provocări majore cu consecinţe complexe. Sunt implicate, sub diferite forme, foarte multe state.

dentistRăzboiul din Ucraina expune și implică România din cel puţin trei puncte de vedere: avem frontiere cu Ucraina, aveam schimburi economice importante cu această ţară și suntem un stat membru al Uniunii Europene (UE) și al NATO. Faţă de refugiaţii veniţi din Ucraina avem o deschidere și sprijin deosebite. O temă care a apărut este aceea a medicilor ucraineni refugiaţi în România.

Colegii medici români ar dori să-i ajute sub toate aspectele. Angajarea unui medic refugiat cetăţean ucrainean poate fi o intenţie bună, dar realizarea acestei dorinţe are dimensiuni enorme. Stomatologia este o practică medicală liberală și ar putea fi oferite niște oportunităţi pentru medicii stomatologi ucraineni care au fugit din calea războiului.

Se caută soluţii pentru profesiile reglementate

Profesia de medic stomatolog este una reglementată. Într-o ţară din spaţiul comunitar, exercitarea unei profesii reglementate de un cetăţean non-UE este condiţionată. Statul român și UE sunt preocupate de găsirea unor soluţii.

Implementarea unor practici unitare este posibilă doar după rezolvarea câtorva probleme majore: asigurarea unei baze legislative unitare, reglementări care să respecte legislaţia UE, corelarea procedurilor aplicabile pentru toţi furnizorii de servicii implicaţi în proces, identificarea surselor de ordin financiar pentru cheltuielile făcute de instituţii și autorităţi ale statului, stabilirea unor termene comune de limitare temporară a noilor norme.

Și toate acestea trebuie realizate cu maximă celeritate pentru a avea o eficienţă în aplicare. La situaţii de excepţie trebuie să găsim soluţii de excepţie. OUG nr. 15 din 27 februarie 2022 privind acordarea de sprijin și asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina a adus foarte repede o serie de reglementări necesare pentru soluţionarea noilor situaţii.

OUG nr. 20 din 7 martie 2022 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistenţă umanitară aduce completări importante la baza legislativă.

Dacă pentru ocuparea unui loc de muncă de către un cetăţean ucrainean care provine din zona de conflict și care nu deţine documente care să ateste calificarea sa profesională este posibilă angajarea pe o perioadă de 12 luni cu posibilitate de prelungire, pentru profesia de medic stomatolog, ca profesie reglementată, această prevedere nu este aplicabilă.

În primul rând, este necesară recunoașterea formării profesionale medicale. În România, autoritatea care efectuează recunoașterea
calificărilor profesionale este Centrul Naţional de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Pașaportul european al calificărilor

Recent a fost introdus un pașaport european al calificărilor pentru refugiaţi. El se aplică în cazul persoanelor care din motive obiective nu pot dovedi calificarea și experienţa lor profesională. Documentul nu înlocuiește actele doveditoare și este valabil cinci ani. El poate oferi posibilitatea angajării, dar nu în profesii reglementate.

Documentul – European Quali­fications Passport for Refugees – este rezultatul unei colaborări internaţionale. Italia lucrează în prezent la elaborarea unui act legislativ care să reglementeze practica medicilor refugiaţi.

Intenţia statelor europene este de a colabora în vederea armonizării reglementărilor aplicabile atât la nivel naţional, cât și în cadrul UE. La cererea Comisiei Europene a fost creată o structură care să le poată oferi celor interesaţi informaţii corecte despre calificările din Ucraina și procedurile pe baza cărora se obţin.

Este în discuţie și o actualizare a sistemului IMI (Internal Market Information System), la care sunt conectate colegiile profesionale medicale din România.

În esenţă, se dorește facilitarea accesului la profesiile reglementate într-un termen cât mai scurt și ţinând cont de Recomandarea (UE) 2022/554 a Comisiei din 5 aprilie 2022 privind recunoașterea calificărilor pentru persoanele care fug din calea invadării Ucrainei de către Rusia.

Pentru implementarea cerinţelor acesteia, un rol important revine Colegiului Medicilor Stomatologi din România pentru domeniul stomatologie, precum și celorlalte colegii profesionale medicale din ţară pentru domeniile lor.

Urmează să fie găsite soluţii pentru îndeplinirea sub o oarecare formă reglementată a celor trei mari cerinţe prevăzute de lege pentru acordarea dreptului de practică medicală: recunoașterea calificării profesionale, cunoașterea limbii naţionale a ţării în care urmează să lucreze solicitantul și statutul civic al acestuia.

Sunt medici stomatologi din România care și-au exprimat intenţia și capacitatea de a angaja și de a colabora cu medici stomatologi refugiaţi din Ucraina. Lucrurile se mișcă foarte repede atât la nivel european, cât și în România și se întrevede rezolvarea în timp util a acestor probleme.

Citiți și: Evaluatorul de servicii de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe