Newsflash
OPINII

Rolul ANMCS în acreditarea spitalelor

de Dr. Sorin-Gabriel Ungureanu - feb. 25 2022
Rolul ANMCS în acreditarea spitalelor

Standardul reprezintă, conform definiţiei acceptate la nivel internaţional, nivelul de performanţă realizabil și măsurabil, acceptat de profesioniști.

spital

Existenţa unui organism naţional de standardizare și acreditare este o cerinţă a Uniunii Europene pe care România a îndeplinit-o prin înfiinţarea, iniţial, a CoNAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor). Ulterior, ca o necesitate a abordării integrate a sistemului de sănătate, a fost înfiinţată Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), autoritate de standardizare și evaluare imparţială a serviciilor de sănătate, de acreditare și monitorizare a unităţilor sanitare, independentă faţă de părţile interesate.

ANMCS a fost înfinţată prin Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sănătate, cu modificările și completările ulterioare. Scopul ei constă în asigurarea și îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate și a siguranţei pacientului, prin standardizarea și evaluarea serviciilor de sănătate și acreditarea unităţilor sanitare.

ANMCS elaborează standardele și metodologia de acreditare a unităţilor sanitare, cu consultarea Ministerului Sănătăţii și a autorităţilor, instituţiilor și organizaţiilor care au reprezentanţi în Colegiul director al ANMCS. În exercitarea atribuţiilor sale, instituţia a elaborat standarde de acreditare atât pentru unităţile sanitare cu paturi (spitale), cât și pentru unităţile sanitare din ambulatoriu.

Standardul reprezintă, conform definiţiei acceptate la nivel internaţional, nivelul de performanţă realizabil și măsurabil, acceptat de profesioniști. Standardul reprezintă obiectivul general pe care o unitate sanitară trebuie să-l atingă, astfel încât să ofere popu­laţiei servicii de sănătate de calitate, în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, personal și aparţinători.

Aprecierea calităţii, în absenţa unor repere definite la care să ne răportăm, se bazează pe percepţia subiectivă. Standardele de acreditare ANMCS reprezintă un sistem de referinţă definit la nivel naţional care permite reducerea subiectivismului în aprecierea calităţii serviciilor de sănătate. Standardele ANMCS se referă în principal la adaptarea serviciilor oferite la nevoile populaţiei deservite, asigurarea continuităţii asistenţei medicale (diagnostic, tratament, îngrijire), gestionarea riscurilor clinice și neclinice etc.

Pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv general (standard) structurile unităţilor sanitare trebuie să îndeplinească mai multe obiective specifice (criterii). Pentru atingerea obiectivelor specifice trebuie desfășurate anumite activităţi (cerinţe).

În procesul de evaluare (aprecierea nivelului de realizare a obiectivelor) se colectează informaţii care dovedesc realizarea activităţilor care duc la atingerea obiectivelor. Pentru fiecare activitate evaluată, ANMCS sugerează anumite dovezi (indicatori).

Ediţia a doua a standardelor de acreditare ANMCS pentru spitale conţine 27 de standarde, 94 de criterii, 300 de cerinţe și 1.434 de dovezi sugerate (indicatori).

Standardele ANMCS pentru spitale au obţinut recunoaștere internaţională, fiind acreditate de International Society for Quality in Health Care (ISQua). Acreditarea este valabilă până în martie 2024, ANMCS începând demersurile de obţinere a unei noi acreditări pentru cea de-a treia ediţie a Standardelor ANMCS pentru spitale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe