Newsflash
OPINII

Rolul SMCSS în reformele PNRR

de - dec. 24 2021
Rolul SMCSS în reformele PNRR

SMCSS este organizată ca entitate separată în cadrul organigramei furnizorului de servicii medicale, ea va avea un rol important în implementarea reformelor din PNRR.

Prin completările aduse Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate și Ordinul comun al ministrului Sănătăţii și președintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 1.312/250/2020 privind organizarea și funcţionarea structurii de management al calităţii serviciilor de sănătate în cadrul unităţilor sanitare cu paturi și serviciilor de ambulanţă, în procesul de implementare a sistemului de management al calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacientului, structura de managementul calităţii serviciilor de sănătate (SMCSS) este obligatorie în cadrul spitalelor, fiind subordonată direct managerului unităţii sanitare.

Întrucât SMCSS este organizată ca entitate separată în cadrul organigramei furnizorului de servicii medicale, ea va avea un rol important în implementarea reformelor din PNRR, unde este prevăzut și „Fondul pentru calitatea serviciilor medicale”. Sumele din Fond vor fi distribuite spitalelor în funcţie de gradul de îndeplinire a indicatorilor de calitate care urmează să fie stabiliţi de autorităţile din Sănătate. Cea de-a treia fază a componentei – „Fond pentru calitatea serviciilor medicale” – se va derula la nivelul tuturor spitalelor publice, astfel încât indicatorii de calitate dezvoltaţi în prima fază să fie colectaţi și monitorizaţi prin intermediul instrumentelor digitale dezvoltate în cea de-a doua fază a reformei, se precizează în C12. Sănătate – PNRR al României aprobat de Consiliul UE (28 octombrie 2021). Iar în cea de-a treia fază, SMCSS, cu linie de buget separată, va monitoriza utilizarea „fondurilor specifice pentru activităţile derulate de unităţile publice, cu solicitarea din partea ANMCS de a evidenţia clar, în cadrul liniei bugetare respective, folosirea finanţării obţinute din Fond și publicarea transparentă a acestora”, potrivit C12. Sănătate – PNRR.

Pe lângă rolul pe care îl va avea în cadrul PNRR, structura de management al calităţii serviciilor de sănătate, potrivit Ord. nr. 1312/250/2020, organizată ca serviciu, birou sau compartiment, poate fi un real sprijin pentru manager în monitorizarea îmbunătăţirii continue a managementului calităţii și siguranţei pacientului la nivelul tuturor secţiilor din spitale. În fiecare structură de acest tip trebuie să fie angajat și un medic.

Managerul poate solicita SMCSS elaborarea de rapoarte privind stadiul implementării managementului calităţii la nivelul secţiilor. De asemenea, potrivit prevederilor legale în vigoare, SMCSS asigură informarea personalului din cadrul unităţii sanitare cu privire la organizarea și implementarea sistemului de management al calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacientului, precum și măsurarea și evaluarea calităţii serviciilor furnizate de unitatea sanitară, inclusiv investigarea nivelului de satisfacţie a pacienţilor.

Pentru a performa, managerul trebuie să sprijine activitatea structurii, ţinând cont atât de volumul și complexitatea activităţilor specifice, cât și de nivelul de salarizare a angajaţilor din această structură, nivel mult prea scăzut în raport cu importanţa și necesitatea SMCSS în cadrul unităţii sanitare cu paturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe