Newsflash
OPINII

Să lăsăm extremitățile la o parte

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 15 2021
Să lăsăm extremitățile la o parte

Distribuţia populaţiei în atitudinea ei faţă de vaccinare este imposibil să nu urmeze curba Gauss. La una dintre extremităţi vor fi aceia care se vor pune la dispoziţia cercetătorilor pentru orice inovaţie de vaccin. La cealaltă se află cei care sunt alergici chiar și la auzul noţiunii de vaccin.

Probabil că cele două categorii sunt comparabile ca mărime, dacă ar fi ca Gauss să aibă dreptate și de data asta. Există însă o diferenţă majoră între ele. Una este silenţioasă, iar cealaltă extrem de zgomotoasă. Uneori, chiar nedrept de zgomotoasă! Și prin asta ea pare mult mai mare.

Ca o mică remarcă, se pare că nici educaţia avansată nu distorsionează prea mult cruda realitate a lui Gauss. Și medicii (sau farmaciștii) se distribuie tot conform curbei lui Gauss, chiar dacă mai mulţi vor fi în partea spectrului vaccinist comparativ cu populaţia generală. Poate că de la un punct încolo ar intra în atribuţiile organizaţiilor profesionale să ia atitudine. La mijloc se află grosul populaţiei. Probabilitatea de a trece dintr-o parte în alta faţă de linia mediană este cu atât mai mare cu cât poziţia faţă de ea este tot mai îndepărtată. Oamenii pot parcurge distanţe mici stânga-dreapta în context previzibil și controlabil.

De ce este important de știut lucrurile astea? În primul rând, pentru temperarea stărilor emoţionale legate de oricare dintre aceste extreme. Ele vor exista dintotdeauna pentru că așa a fost rânduită distribuirea gândirii în populaţie. În al doilea rând, din punct de vedere pragmatic. În funcţie de societate (și de vaccinul în cauză), valoarea mediană a atitudinii faţă de vaccinare poate fi poziţionată mai la stânga sau mai la dreapta spectrului. Aici este locul de manevră: deplasarea liniei mediane către o acceptabilitate mai largă în populaţie. Dacă înţelegem bine acest model, combaterea celor mai zgomotoși dintre antivacciniști (uneori cu mijloacele lor, din păcate) nu îi va face să renunţe. Concentrarea asupra majorităţii, a părţii groase a clopotului, în special asupra celor care sunt foarte apropiaţi de linia indeciziei ar avea șanse mai mari și mai vizibile de succes. Securizarea celor care sunt ușor favorabili vaccinării și informarea completă și credibilă a celor care ezită pot produce rezultatele cele mai bune. Și toate astea, în zgomotul de fond propagat de cei aflaţi la extrema antivaccinistă. Pentru că, trebuie să recunoaștem, acest zgomot adaugă ceva complexitate. Și, din păcate, multă frustrare celor cu gândire raţională.

Care este caracteristica celor aflaţi în plutonul de mijloc? Ei nu știu, nu înţeleg, sunt ușor confuzi de zgomotul de fond, nu au capacitatea de a clasifica mesajele primite în funcţie de valoare. La fel ca noi toţi, în mod previzibil, ei vor decide emoţional și își vor justifica alegerea cu ce raţional sunt capabili să încropească. Ajunși aici, se pot întrezări și strategii de persuasiune. Nu îi putem blama pe cei care ezită, pentru că sunt mult prea mulţi. Periculos de mulţi pentru sănătatea publică. Putem ajuta? Cum? Care este mesajul emoţional care îi poate convinge? Care sunt mesagerii potriviţi și care este mediul de transmitere a mesajelor? Cum poţi tu interveni aici, chiar așa, pe cont propriu?

Mai mult despre asta -  în săptămânile care urmează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe