Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Să reclădim speranţa!

Viața Medicală
Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE vineri, 7 ianuarie 2011

   În luna decembrie, care tocmai s-a încheiat, ne-am făcut bilanţul. A fost un an greu. Un an în care a fost extrem de greu să fii medic. Un an în care doar dăruirea medicilor a reuşit să ţină în viaţă un sistem sanitar subfinanţat şi lipsit de majoritatea mijloacelor necesare. În ciuda greutăţilor, dăruirea noastră a salvat mii şi mii de vieţi. (...)

   În luna decembrie, care tocmai s-a încheiat, ne-am făcut bilanţul. A fost un an greu. Un an în care a fost extrem de greu să fii medic. Un an în care doar dăruirea medicilor a reuşit să ţină în viaţă un sistem sanitar subfinanţat şi lipsit de majoritatea mijloacelor necesare. În ciuda greutăţilor, dăruirea noastră a salvat mii şi mii de vieţi.
   În 2010, medicilor, oricum plătiţi foarte prost, li s-au diminuat veniturile cu 25%, la fel ca tuturor slujbaşilor la stat. Am fost sfătuiţi să plecăm în străinătate pentru a ni se recunoaşte calităţile şi pentru a putea fi plătiţi la justa noastră valoare. Şi ofertele nu au întârziat să apară.  Firmele de recrutare s-au întrecut în oferte pentru medicii români, atât de huliţi de autorităţile autohtone. Însuşi ministrul sănătăţii a spus că şi în Germania există migraţie către ţările nordice şi motivele sunt aceleaşi. Diferenţa dintre noi şi Germania este că Germania îşi permite să aducă medici din România sau alte state din estul Europei, iar România, la actualul nivel de salarizare, de nicăieri. A fost şi un an în care autorităţile au trebuit să vadă o tragedie precum cea de la Giuleşti pentru a reuşi să deblocheze măcar câteva dintre posturile din sistemul sanitar. După această enumerare, am putea spune că trăim într-o societate în care nu mai există încrederea şi speranţa.
   Eu însă vă propun ca, împreună, să schimbăm acest lucru. Împreună am construit Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, organizaţie constituită recent, care grupează mai multe sindicate ale medicilor. Federaţia îşi propune să lupte pentru statutul medicului român, pentru obţinerea unor venituri decente, dar mai ales pentru recunoaşterea importanţei profesiei de medic în noua grilă de salarizare. Suntem din ce în ce mai mulţi. Veniţi alături de noi. Doar împreună putem fi puternici şi ascultaţi. Cel mai important lucru este că pacienţii noştri au încredere în noi. Am început să acoperim falia artificial creată între pacienţi şi medici. Pacienţii încep să se organizeze, să îşi cunoască drepturile şi să lupte pentru a le obţine. Împreună putem lupta pentru apărarea drepturilor medicilor şi pacienţilor. Doar împreună putem reclădi speranţa.
   În anul nou în care abia am intrat, vă urez să aveţi parte de linişte, pace, fericire şi sănătate.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.