Newsflash
OPINII

Sănătate fără viziune

de Dr. Aurel F. MARIN - apr. 6 2015
Sănătate fără viziune
Sistemul românesc de sănătate are multe probleme. Prea multe pentru a le duce pe picioare. Şi, dacă vrei să-l însănătoşeşti, trebuie să începi de undeva. Dar nu de oriunde. Logica dictează să începi cu prevenţia primară, cu educaţia pentru sănătate. Orice leu investit acolo se va întoarce înmiit peste ani. Este nevoie de politici sanogene, cum sunt şi cele antifumat, dar nu avem o clasă politică suficient de preocupată de viitor. Cel puţin nu de viitorul nostru. În sănătate, spre exemplu, ar însemna să avem nu doar eterne promisiuni fără acoperire, ci programe reale de screening şi diagnostic precoce, de prevenţie a manifestărilor clinice şi a complicaţiilor severe. Bolile cronice netransmisibile continuă să ţină scăzută speranţa de viaţă în România. Pare că orice am face vom rămâne la coada clasamentelor europene din domeniul sănătăţii. Nu trebuie să reinventăm roata, să fim originali de dragul originalităţii. Este suficient să privim cu atenţie la ţările care au obţinut rezultate notabile.
Vrei să reduci complicaţiile severe din bolile cardiovasculare? Începe devreme, chiar de la grădiniţă. Vrei să scazi incidenţa unor cancere? Umblă la factorii de risc, între care fumatul e cap de listă. Vrei să depistezi cancerele în stadii curabile? Introdu programe de screening. Vrei să tratezi la timp pacienţii? Asigură-te că ai oamenii şi echipamentele necesare şi că e facil accesul la îngrijirile de sănătate.
Altfel, micile iniţiative pe care le anunţă diriguitorii sistemului nostru de sănătate riscă să se piardă printre probleme sau chiar să genereze alte probleme la rândul lor. Aceasta ar putea fi soarta recent anunţatei intenţii a Ministerului Sănătăţii de creare a unui subprogram distinct de radioterapie, în cadrul programului naţional de oncologie. De ce? Pentru că radioterapia este doar o etapă în managementul cancerului. Dacă ai ghiduri terapeutice aduse la zi, măcar pentru principalele patologii oncologice, atunci poţi recomanda liniştit radioterapie, chimioterapie sau intervenţii chirurgicale, după cum va fi indicaţia din ghiduri, fără să te gândeşti că pacientul ar avea nevoie de chimioterapie, dar mai sunt bani doar pentru radioterapie. Că doar nu o să facem deturnare de fonduri, nu? Apoi, în România nu sunt încă implementate complet conceptele de îngrijiri paliative, acestea fiind promovate doar de un grup inimos de profesionişti, fără a fi însă acceptate ca atare de establishmentul spitalicesc tradiţional. Astfel, nu mulţi pacienţi aflaţi într-o fază avansată de boală beneficiază cu adevărat de îngrijirile paliative (printre care şi radioterapia) recomandate de ghiduri. Şi câţi dintre ei ar fi putut fi depistaţi în faze curabile dacă ar fi existat programe coerente de prevenţie şi screening?
Privind lucrurile fără a zgâria prea mult suprafaţa, vedem că România stă foarte prost în acoperirea nevoilor de radioterapie. Atât de prost încât, după estimările unui studiu din Lancet Oncology de acum doi ani, aproape trei sferturi (72%) din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nu sunt acoperite. Este clar că trebuie făcut ceva. Ce? Să cumpărăm aparate, desigur. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple. Chiar dacă banii există (împrumutaţi de la Banca Mondială), imaginea alăturată, extrasă dintr-un studiu publicat anul trecut în European Journal of Cancer, spune altă poveste. Din estimările specialiştilor, în următorii cinci ani nu numai nevoia de aparate de radioterapie va fi acută, ci şi cea de specialişti. Echipamentele pot fi achiziţionate, dacă ai banii, în câteva luni, chiar trecând prin iadul achiziţiilor publice de la noi. Dar personalul se formează în ani lungi, iar după formare trebuie motivat financiar şi profesional să rămână în ţară.
Este bine că vor fi achiziţionate echipamente de radioterapie? Fără îndoială că da. Se va rezolva problema celor 72% de situaţii nerezolvate de sistemul actual? Puţin probabil într-un orizont mediu de timp. Pe termen lung vor putea fi ameliorate lucrurile? Nu în absenţa programelor de educaţie şi prevenţie. Deoarece îmbătrânirea populaţiei va pune o presiune din ce în ce mai mare pe sistemul nostru de sănătate. Suntem deja în situaţia unei corăbii care ia apă din toate încheieturile şi mateloţii noştri nu văd decât ce vor şi repară doar ce au chef. Când ne vom fi scufundat de-a binelea, ne vom întreba cu toţii cum a fost posibilă o asemenea lipsă de viziune. Dar răul va fi fost deja făcut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe