Newsflash
OPINII

Sănătatea ca drept fundamental

de Mircea TIMOFTE - mai 11 2018
Sănătatea ca drept fundamental
    Pentru asistenții medicali, 12 mai este Ziua internațională a asistenților medicali, o oportunitate de a evidenția și sărbători contribuția profesioniștilor noștri la ameliorarea suferinței, eradicarea și prevenirea îmbolnăvirilor, menținerea sănătății și furnizarea asistenței medicale de calitate.
    Tema aleasă pentru acest an este „Asistenții medicali: Vocea celor care conduc – Sănătatea este un drept fundamental”. Accentul pe sănătate, ca drept fundamental al omului, permite asistenților medicali să înțeleagă baza filosofică a tuturor valențelor rolului lor în sistemele de sănătate, fie că este vorba despre promovarea sănătății, fie de prevenirea îmbolnăvirilor, a traumelor sau tratamentul acut ori cronic. Totodată, permite identificarea efectelor asupra sănătății pe care le au determinanții sociali, cum ar fi: salubritatea, alimentația corectă, locuințele decente, condițiile bune la locul de muncă, educația, egalitatea și un mediu curat.
    În calitate de președinte al Consiliului european pentru profesia de asistent medical (European Nursing Council – ENC), îmi asum finalizarea unui document strategic european foarte important privind „actul de nursing”. Este un text care reflectă cele două valori fundamentale pe care Ziua internațională a asistentului medical urmărește să le promoveze: leadershipul și sănătatea ca drepturi fundamentale.
Ca președinte al OAMGMAMR, consider că rolul asistentului medical în sistemul de sănătate este unul fundamental. Acțiunile întreprinse de conducerea organizației se vor concentra în continuare pe poziționarea adecvată a asistentului medical în sistemul de sănătate din România, identificarea vulnerabilităților, a punctelor strategice ale sistemului educațional, pe cercetarea în domeniu, precum și pe recunoașterea rolului profesiei în societate.
     Cu convingerea că aceste demersuri reprezintă o oportunitate pentru profesia noastră și pentru creșterea calității actului medical și siguranței îngrijirilor medicale, adresez un călduros la mulți ani și felicitări pe deplin meritate tuturor asistenților medicali din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe