Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Sănătatea începe de la perie și pastă

Viața Medicală
Dr. Cristian TEODORESCU vineri, 1 aprilie 2016
     Faptul că sănătatea orală începe timid să devină o preocupare reală și pentru români reiese din studiile prezentate cu ocazia lansării celei de-a cincea ediții a campaniei „Zâmbește România“ (GSK Consumer Healthcare), desfășurată la 22 martie în București, marcând totodată Ziua mondială a sănătății orale (20 martie). Chiar dacă boala parodontală și cariile dentare sunt printre cele mai frecvente boli infecțioase, tot mai puțini români solicită ajutorul specialiștilor. Peste jumătate din respondenți au recunoscut că nu au vizitat medicul dentist în ultimul an, motivând amânarea din motive financiare. Dacă în urmă cu patru ani, unul din șapte români prezenta leziuni carioase, anul acesta 72% din populația țării noastre suferă de afecțiuni dentare, cariile afectând în prezent una din cinci persoane.
     Referitor la consumul de pastă de dinți în România, dacă în 2012 un tub pe an de persoană se pare că era suficient, în prezent românii încearcă să-și corecteze acest deficit prin adăugarea a încă jumătate de tub peste cantitatea inițială. Cu toate că situația este departe de a fi ideală, pastele de dinți specializate au început să fie tot mai populare, cea mai mare creștere în vânzări fiind înregistrată în rândul pastelor de dinți pentru copii, respectiv cu 80% mai multe unități vândute în 2015, comparativ cu anul 2012. Și vânzarea pastelor pentru sensibilitatea dentară sau pentru îngrijirea gingiilor și prevenirea sângerărilor gingivale au înregistrat creșteri, cu 23%, respectiv 65%.
     Câteva tendințe pozitive remarcăm și în frecvența schimbării periuței de dinți. Dacă în 2012 acesteia îi venea rândul să fie schimbată o dată la doi ani, în prezent românii aleg o nouă periuță la un an și jumătate, departe însă de media de schimbare a periuței în țările occidentale care este de trei luni, în conformitate cu recomandările medicilor dentiști. Toate aceste rezultate nu fac decât să confirme importanța încă scăzută pe care oamenii o acordă prevenției în sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.