Newsflash
OPINII

Sănătatea sănătății

Sănătatea sănătății
   Sistemul medical din România funcționează nesănătos – iată o concluzie pe care o știe toată lumea. Știm problemele, lipsurile și nevoile, nu le voi relua în amănunt. Nu voi scrie acum nici despre subfinanțare, despre listele cu medicamente, despre corupție. Ceea ce lipsește – și, din păcate, nu doar domeniului sănătății – este claritatea.
    Un sistem, oricare ar fi acesta, este eficient dacă este construit limpede, iar construcția pornește cu fundația. Eficiența presupune rezolvarea rapidă a problemelor (de sănătate, în cazul nostru), cu alocări corecte de resurse umane și materiale. Dar când însăși construcția sistemului este confuză, când, dacă e să duc mai departe analogia cu modul de construire a unei case, constructorii fac o bucată de fundație, un perete, o fereastră și un sfert de acoperiș, orice măsură de eficientizare se va dovedi cel puțin limitată.
    În cei 26 de ani scurși de la Revoluție, conducătorii noștri au promis necontenit reforme. Ceea ce s-a petrecut în realitate a însemnat o creștere aproape exponențială, cu fiecare ciclu de guvernare sau fiecare nou ministru, a legilor, regulilor, normelor, listelor de medicamente, astfel încât sistemul ajunge să fie sufocat de propriile scheme de funcționare. Au fost atinse de nenumărate schimbări toate palierele sănătății: salariile medicilor și ale personalului sanitar, gărzile, orele suplimentare, formele de calificare și concursurile pentru locurile de muncă, managementul unităților sanitare, investițiile de orice fel. O bulibășeală generală – dacă îmi este permisă această expresie – a produs efecte care nu au nimic de-a face cu funcționarea corectă a sistemului. Dimpotrivă, medici și asistente au plecat și pleacă în continuare, curând, vom ajunge la „cota de avarie“ cu personalul medical, condițiile din spitalele publice sunt în general proaste, iar infecțiile intraspitalicești sau greșelile medicale (multe cauzate de extenuare) sunt subiecte de prima pagină.
    Mișcările sociale, protestele și grevele medicilor și ale personalului medical au fost și sunt îndreptățite, dar ceea ce conducătorii din sistemul de sănătate nu au înțeles este faptul că, îndreptând doar câte un aspect și nu reconfigurând întregul, sistemul nu se va vindeca.
    Accesul neîngrădit la serviciile de sănătate este un drept al ființei umane, garantat prin constituție. Dar accesul neîngrădit nu înseamnă, mai ales într-un stat european, servicii la limita de jos. Nu suntem în război, nu suntem într-o criză de proporții, serviciile trebuie să fie decente, compatibile cu secolul în care trăim, iar furnizorii acestor servicii trebuie, la rândul lor, tratați corect și decent. Pentru a împlini aceste deziderate ale normalității, avem nevoie de legi clare și, până la urmă, simple. Nu văd unde ar fi dificultățile legate de normalitatea – sau normalizarea – salarizării, a condițiilor de lucru din unitățile medicale, a utilării spitalelor cu echipamentele secolului XXI, a construirii de noi spitale și a renovării celor care trebuie renovate, a folosirii dezinfectantelor corespunzătoare sau a numirii de manageri de unitate sanitară prin concurs și pe bază de competențe.
    Tot în această cheie trebuie abordate vaccinările, situația grea a medicilor de familie, dar și politicile de achiziție a echipamentelor medicale și a medicamentelor. Statul trebuie să-și protejeze cetățenii din toate punctele de vedere, inclusiv din această ultimă perspectivă – a relației comerciale cu producătorii, distribuitorii și furnizorii de medicamente.
    De asemenea, sistemul informatic al cardului de sănătate a „picat“ de mai multe ori, populația fiind anunțată că acesta este „indisponibil datorită unor probleme tehnice de comunicație între unele componente ale sale, însă semnarea cardurilor poate fi făcută și offline“, dar nu cred că va fi ultima problemă de acest fel.
    După mai bine de un sfert de veac de exerciții democratice, ar fi timpul să decidem ce vrem de la sistemul de sănătate, să dăm definițiile corecte și să (re)construim sistemul în așa fel încât acesta să fie clar, simplu și normal. Dacă vrem să ne facem bine, trebuie să ne vaccinăm împotriva incompetenței, a corupției, a dublei măsuri și a dublului discurs. Sănătatea sănătății este parte a normalității!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe