Newsflash
OPINII

Scheme mai scurte pentru MDR-TB

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - mai 31 2016
Scheme mai scurte pentru MDR-TB
     Noile scheme scurte de tratament al tuberculozei (TB) și diagnosticare rapidă a tuberculozei cu rezistență multiplă la medicamente (TB-MDR) trebuie adoptate la nivel global cât mai repede posibil, recomandă Organizația mondială a sănătății (OMS), reamintind beneficiile majore ale diagnosticării precoce a acestei boli și implementării unei scheme scurte de tratament.
     Din cauza efectelor secundare și a timpului îndelungat în care trebuie să urmeze tratamentul, o mare parte din pacienții cu tuberculoză încetează să mai ia medicația prescrisă. Acesta este motivul principal pentru care incidența TB-MDR este în creștere, la momentul actual. De aceea, pentru a face încă un pas spre atingerea țintelor de a reduce incidența TB cu 80% și a deceselor cauzate de TB cu 90% până în anul 2030, OMS recomandă utilizarea pe scară largă a schemelor mai scurte de tratament, cu durata de 9–12 luni. Acestea s-au dovedit benefice după ce Médecins sans Frontières (MSF) a început implementarea lor în 2013, în Uzbekistan și apoi în Swaziland.
     Prevalența tuberculozei rezistente la tratament este în creștere la nivel global. Infecția rezistentă se transmite în aceleași modalități ca cea sensibilă la tratament, pe cale aeriană, de la persoană la persoană. OMS estimează că 5% din totalul cazurilor de TB sunt MDR, adică rezistente la izoniazidă și rifampicină. Acest procent se traduce în 480.000 de cazuri și 190.000 de decese anual. Tuberculoza extensiv rezistentă (TB-XDR) reprezintă infecția rezistentă nu doar la izoniazidă și rifampicină, ci și la medicamente din clasa a doua de tratament, cum sunt amikacina, kanamicina sau capreomicina, fiind mult mai greu de tratat și mai periculoasă decât TB-MDR. Rezistența extensivă la tratament se produce în aproximativ 9% din cazurile de TB-MDR.
     Schema scurtă de tratament elimină din start eșecurile tratamentului pe termen lung, greu de urmat de pacienți. Din cauza efectelor secundare ale terapiei, mulți pacienți întrerup tratamentul convențional, care poate dura de la 18 până la 24 de luni, și nu mai revin la controalele periodice. Acest lucru nu le dăunează numai lor, crescând rata mortalității unei boli ce poate fi tratată și vindecată, ci are efect asupra întregii populații, prin creșterea rezistenței infecției la tratamentul convențional și selectarea unor bacterii care nu mai pot fi tratate nici măcar cu medicamente din clasa a doua. De aici vine recomandarea OMS de adoptare a schemelor de tratament care durează între nouă și 12 luni, având în același timp un cost mult mai mic și mai puține efecte adverse.
     Tratamentul mai scurt este eficient doar în cazul TB sensibile la tratamentul convențional sau TB-MDR necomplicate, dar nu și în cazul TB-MDR complicate, rezistente la unele medicamente din a doua linie de tratament și la fluorochinolone. De aceea, cazurile trebuie departajate înainte de a institui tratamentul. Pentru a realiza această delimitare într-un timp care să permită administrarea cât mai rapidă a tratamentului scurt, OMS recomandă utilizarea testelor rapide de detectare a cazurilor TB-MDR complicate, numite MTBDRsl. Noile teste identifică mutațiile genetice responsabile de apariția rezistenței. Rezultatul testelor se concretizează în 24 până la 48 de ore de la prelevarea probei, față de trei luni, cât era necesar în cazul testelor uzuale. În plus, chiar dacă nu au ca finalitate instituirea tratamentului scurt în cazul TB-MDR rezistente la tratamentele de linia a doua, noile teste sunt utile pentru diagnosticarea acestora și începerea cât mai rapidă a tratamentului potrivit.
     Pe lângă aceste beneficii ale diagnosticării și tratamentului rapid al tuberculozei, fondurile economisite prin aceste metode pot fi refolosite pentru extinderea controlului asupra TB-MDR. Recomandările OMS privind tratamentul scurt al TB sunt bazate pe analize observaționale la nivelul a zece țări: Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Central-Africană, Republica Democrată Congo, Nigeria, Swaziland și Uzbekistan. Analizele au fost realizate pe 1.200 de pacienți cu TB-MDR necomplicată, cărora le-au fost administrate aceste scheme de tratament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe