Newsflash
OPINII

Schimbarea denumirii specialității de Reabilitare medicală. De ce?

de Conf. dr. Adrian BIGHEA - aug. 24 2015
Schimbarea denumirii specialității de Reabilitare medicală. De ce?
     Dacă cineva are timp și răbdare să scotocească pe site-ul Ministerului Sănătății, poate găsi ascuns, undeva în pagina a treia de la Transparență decizională, un proiect de ordin privind schimbarea denumirii specialității de Reabilitare medicală în Recuperare, medicină fizică și balneologie. 
     Referatul întocmit pentru justificarea acestui Proiect de Ordin începe prin a vorbi despre Directiva nr. 2005/36/EC a Parlamentului European și a Consiliului din 7.09.2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale în care, pentru România, apare specialitatea de recuperare, medicină fizică și balneologie. Vezi Doamne, ca să ne aliniem acestei directive, la cererea Comisiei consultative de Reabilitare medicală, ar trebui să revenim la denumirea specialității dinainte de 2013. De parcă nu era obligația Guvernului României să solicite forurilor europene actualizarea denumirii conform Ordinelor Ministerului Sănătății 360 și 361 din 2013. Dorește acum Ministerul Sănătății să-și acopere omisiunea prin anularea propriului ordin din 2013? 
     Responsabilii din Ministerul Sănătății ar trebui să știe că ordinele m.s. 360 și 361/2013 au apărut ca urmare a unei dezbateri de peste doi ani, atât la nivelul asociației profesionale, cât și la nivelul ministerului. În urma acestei dezbateri s-a întrunit consensul majorității liderilor asociației noastre profesionale, unii dintre ei fiind la acea vreme și membri ai Comisiei consultative de specialitate, cu privire la necesitatea armonizării denumirii specialității cu denumirea folosită în majoritatea țărilor lumii. Adoptarea termenului de Reabilitare medicală a fost agreată nu numai de personalități marcante ale comunității medicilor din specialitatea noastră, dar și de viitorii specialiști care consideră că se pot astfel regăsi mai ușor în contextul medical european. Momentul 2013 a fost unul de clarificare a faptului că toți specialiștii noștri sunt la fel de bine instruiți pentru a face Reabilitare medicală indiferent că lucrează în spitale, ambulatorii sau stațiuni balneare. A reveni după doar doi ani (doar dezbaterile pentru schimbarea din 2013 au durat alți doi ani) la vechea denumire decisă prin Ord. m.s. 1.509/2008, ni se pare inoportun și împotriva denumirii consacrate la nivel european și internațional.
     Pornind de la denumirea internațională a specialității și de la faptul că alte specialități medicale din străinătate, dar și din România folosesc în mod curent denumirea de reabilitare, este evident că menținerea actualei denumiri a specialității este logică și oportună. Termenul de Reabilitare medicală s-a dezvoltat la nivel internațional și european în ultimii 30–40 de ani datorită faptului că această specialitate medicală se adresează, conform Clasificării internaționale a funcționării, dizabilității și sănătății (OMS 2001), nu numai „structurilor și funcțiilor organismului“, ci și existenței dizabilității, tratării, diminuării sau compensării acesteia. N-ar fi rău ca cei din Comisia consultativă, dar și funcționarii actuali din minister să consulte Raportul mondial privind dizabilitatea, editat de OMS și semnat de România. De altfel, acest raport a și fost tradus în limba română de societatea noastră, în 2012, chiar cu sprijin din partea Ministerului Sănătății.
     În ultimii doi ani, de când denumirea specialității noastre s-a aliniat la cea internațională, am reușit ca Societatea Română de Reabilitare Medicală să devină membru activ, cu drepturi depline, atât în International Society of Physical and Rehabilitation Medicine, cât și în European Society of Physical and Rehabilitation Medicine, unde, pentru prima dată, avem un cuvânt de spus, cuvânt care este ascultat și respectat de toată lumea. 
     Aș recomanda celor care vor să schimbe denumirea de Reabilitare medicală să citească și Planul de acțiune al Organizației Mondiale a Sănătății privind dizabilitatea pentru perioada 2014–2021, plan care de asemenea a fost semnat de România. Vor vedea acolo că peste tot se vorbește de reabilitare medicală și întregul plan pune în centrul activităților medicul specialist în Reabilitare medicală. Faptul că până acum nu a existat nicio inițiativă a Guvernului României sau Ministerului Sănătății pentru implementarea acestui Plan de acțiune OMS nu reprezintă o mare surpriză în contextul vieții politice tumultuoase de la noi. Dar să promovezi printr-un ordin de ministru un act contrar acestor reglementări internaționale este puțin cam prea mult, atât din partea ministerului, cât și din partea Comisiei de specialitate, și dovedește încă o dată necunoașterea sau ignorarea cu bună știință a problemelor reale cu care se confruntă medicii de Reabilitare medicală din țară.
     Nici nu ne mai mirăm că se întâmplă astfel de lucruri dacă ne reamintim scandalul uriaș provocat de modul în care au fost schimbate comisiile de specialitate la sfârșitul anului trecut. Să fie întâmplător că actualul președinte și actualul secretar al Comisiei consultative de Reabilitare medicală lucrează la spitalul unde a lucrat și domnul ministru secretar de stat care a semnat ordinul de schimbare a comisiilor? N-ar fi nicio problemă dacă dumnealor ar fi avut vreodată vreo preocupare sau vreo inițiativă pentru specialitatea de Reabilitare medicală sau dacă ar fi cunoscuți ca personalități ale lumii medicale de la noi. Să fie întâmplător că jumătate din membrii comisiei sunt din București și că centre importante de pregătire a specialiștilor în Reabilitare medicală nu sunt reprezentate sau reprezentarea este doar formală? Să fie întâmplător că din comisia de specialitate fac parte un specialist în medicină sportivă și un fiziokinetoterapeut, de altfel ambele persoane respectabile, care iau decizii privind viitorul specialiștilor de Reabilitare medicală? Să fie întâmplător că organizația profesională a medicilor de Reabilitare medicală, Societatea Română de Reabilitare Medicală, practic nu este reprezentată în această comisie? Acestea au fost întrebări pe care, împreună cu altele, le-am adresat în decembrie 2014 Ministerului Sănătății într-un memoriu semnat împreună cu alți colegi revoltați de modul discreționar de alcătuire a Comisiei consultative de Reabilitare medicală. Nu am primit un răspuns nici până în ziua de azi, adică opt luni mai târziu. 
     Trebuie făcute câteva precizări pentru cititorii din afara specialității, dar și pentru mulți medici de Reabilitare medicală, în mod voit dezinformați. Schimbarea în 2013 a denumirii specialității din, Recuperare, medicină fizică și balneologie în Reabilitare medicală afectează doar generațiile de specialiști care au intrat în rezidențiat din 2013 până în prezent. Noi, toți ceilalți, vom continua să rămânem medici specialiști în Recuperare, medicină fizică și balneologie atâta vreme cât vom profesa. Nu ne schimbă nimeni retroactiv ordinele de confirmare în specialitate. Și atunci mă întreb de ce o mână de oameni, de altfel inteligenți și care ar putea efectiv să ajute specialitatea, se lasă orbiți de orgolii și acționează în cel mai pur stil balcanic împotriva intereselor viitorilor noștri specialiști, împotriva viitorului reabilitării medicale din România. O petiție online împotriva proiectului de schimbare a denumirii specialității a strâns în doar o săptămână 130 de semnături, majoritatea semnatarilor fiind medici rezidenți de Reabilitare medicală revoltați de modul în care se iau deciziile în ceea ce îi privește (http://www.petitieonline.net/petitie/53973154).
     Schimbarea în 2013 a denumirii specialității din Recuperare, medicină fizică și balneologie în Reabilitare medicală a însemnat trecerea de la o enumerare de mijloace la enunțarea clară a obiectivului specialității noastre, care este tratarea dizabilității, adică reabilitarea medicală. Probabil mai sunt printre noi colegi nostalgici după vremurile când prescriau un masaj și un curent diadinamic și plecau liniștiți acasă, dar acele vremuri au trecut. Reabilitarea medicală înseamnă mult mai mult, atât în planul pregătirii profesionale, cât și în planul implicării sociale, mai ales acum când toată lumea civilizată pune accent pe reabilitarea bazată pe comunitate, coordonată de medicul specialist în Reabilitare medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe