Newsflash
OPINII

Schimbări necesare în pregătirea stomatologilor

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - feb. 12 2015
Schimbări necesare în pregătirea stomatologilor
   Dreptul de liberă practică în stomatologie, conform Legii nr. 95/2006, în forma actuală, îl deţin doar absolvenţii care au promovat licenţa facultăţilor de stomatologie şi sunt membri ai CMDR. Evaluarea situaţiilor apărute în aplicarea actualului cadru legislativ arată că studenţii nu au nicio posibilitatea de a efectua manopere terapeutice asupra pacienţilor, situaţie care a generat anumite disfuncţionalităţi de-a lungul timpului şi nemulţumiri din partea celor care, după ce au absolvit o facultate de şase ani, constată că nu au dobândit minimum de cunoştinţe practice. Aceste carenţe ale legislaţiei naţionale au fost scoase în evidenţă de specialiştii în domeniu, factori de decizie, medici stomatologi şi pacienţi.
   În acest sens, identificarea unor soluţii realiste reprezintă un deziderat, cu atât mai mult cu cât această stare de fapt este similară celor întâlnite în restul ţărilor din spaţiul comunitar, prin modificarea şi completarea cadrului legislativ.
   Luând în considerare faptul că la ora actuală pregătirea tinerilor absolvenţi prin rezidenţiat se desfăşoară pentru anumite specialităţi medico-dentare (endodonţie, parodontologie, protetică, ortodonţie, chirurgie oro-maxilo-facială) este ilogică şi contraproductivă aglomerarea programelor analitice cu noţiuni teoretice şi manopere practice care ţin de competenţa viitorilor medici specialişti. O primă direcţie în optimizarea calităţii învăţământului superior de stomatologie trebuie să fie modificarea actualelor curricule de pregătire, în concordanţă cu realitatea expusă şi cu recomandările formulate de autorităţile ştiinţifice europene.
   Pregătirea solidă a viitorilor medici impune, pe de altă parte, valorificarea şi îmbunătăţirea aptitudinilor practice ale studentului, care trebuie să beneficieze în cursul anilor clinici de efectuarea unor proceduri terapeutice in vitro, pe simulatoare didactice, aşa cum se întâmplă în facultăţile din statele UE. Aceste manopere trebuie incluse în anexa la foaia matricolă pe care o primeşte absolventul la finalizarea studiilor de licenţă, premisă pentru continuarea activităţii fie în ţară, fie în străinătate. 
   Consider că îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior poate fi asigurată şi prin introducerea unei perioade de practică asistată de 1–2 ani, în care tânărul absolvent să poată efectua o serie de tratamente stomatologice, sub stricta supraveghere a unor specialişti.
   Şi, nu în ultimul rând, criteriile ARACIS pentru stomatologie trebuie regândite şi armonizate cu legislaţia în vigoare. Enumăr numai două dintre ele, care practic nu pot fi îndeplinite şi sunt în afara cadrului legislativ: alocarea unui număr de minimum 1.500 de ore pentru formarea unor competenţe şi deprinderi clinice cu pacientul, din bugetul total de minimum 5.500 de ore; iniţierea timpurie a activităţilor practice pe pacient, cel târziu de la sfârşitul anului I de studiu.
   Modificarea legislaţiei a devenit astfel necesară pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului de învăţământ superior stomatologic, cu impact social şi economic de interes general. Colegiul Medicilor Dentişti din România consideră că modificarea Legii 95/2006 este o necesitate, pentru susţinerea reală a calităţii educaţiei universitare, care nu se poate realiza decât printr-o pregătire continuă şi la standarde ridicate a studenţilor facultăţilor de stomatologie.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe