Newsflash
OPINII

Scurtă introspecţie

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - dec. 6 2012
Scurtă introspecţie
   O societate medicală are un trecut şi un viitor, un schimb de generaţii, lideri care influenţează destinele şi care orientează politicile, care şi-au câştigat dreptul să intre în istoria unei asociaţii profesionale, dar aceasta de multe ori nu beneficiază de o rememorare scrisă a evoluţiei şi momentelor importante din viaţa sa. Acest lucru nu a fost neglijat de Societatea Română de Pneumologie (SRP). Deşi scrisă şi publicată în 2009, scurta introspecţie în trecutul pneumologiei româneşti a trecut adesea neobservată. Rolul acestui articol este de a rememora drumul lung şi dificultăţile traversate de această societate de-a lungul anilor săi de exis­tenţă.
   Aşa cum arătam în prefaţa acestei mo­no­­grafii, la momentul în care am încercat să adunăm informaţii despre drumul plin de sinuozităţi al aces­tei asociaţii profesionale, care a presupus adesea sacrificii, am avut mari dificultăţi, autorii fiind „obligaţi“ să caute în nenumăratele publi­ca­ţii din vremuri demult apuse, aflate atât în biblioteca Insti­tutului de Pneumo­logie, cât şi în Arhiva Naţională. Generaţiile de pneumologi care s-au perindat şi au activat în dispensare, în unităţi sanatoriale sau spitale meritau să aibă acces la reme­mo­rarea unor eve­nimente importante din viaţa lor profe­sională, iar liderii de opinie, la o redesco­perire a eforturilor depuse pentru a aduce specialitatea pe piedestalul pe care se află în prezent. Dreptul la patrimoniul pe care l-a deţinut până în perioada comunistă, reîmprospătarea şi întărirea imaginii unor profesori care au contribuit la menţinerea pe orbită a acestei „rude sărace“ a specialităţilor din România au fost tot atâtea momente relevate de această broşură, care vor permite o lectură interesantă şi utilă.
   Destinul Societăţii Române de Pneumologie s-a intersectat în multe situaţii cu cel al Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“. S-au scris adesea pagini comune, iar evoluţia de la ftiziologie la această rudă orfelină din peisajul specialităţilor medicale din România, pneumologia, a presupus o multitudine de sacrificii. În mai multe capitole, încercăm să argumentăm toate perioadele din istoria SRP, analizând şi crizele, dar şi paşii de progres în domeniu. Merită să fie citite astfel, pe rând, capitolele: preocupări pentru contracararea ftiziei la sfârşitul secolului XIX; Spitalul Filaret – geografie umană şi repere istorice; spitalul la începuturile sale; Societatea, Ioan Cantacuzino şi activitatea sa în domeniu; demersuri postbelice – Institutul de Ftiziologie; reactivarea şi reorganizarea Societăţii; repere la sfârşitul secolului XX – situaţia postdecembristă; continuarea luptei sub o titulatură mai cuprinzătoare. Toate menţionează contribuţia „pionierilor“, a liderilor de opinie şi conducătorilor SRP sau a managerilor institutului naţional şi se constituie într-un omagiu adus unor profesori precum: prof. dr. C. Anastasatu, conf. dr. O. Bercea, prof. dr. P. Stoicescu, prof. dr. E. Corlan, prof. dr. V. Golli etc.
   Am sperat – şi sperăm în continuare – că intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană va da culoare şi va aduce o recunoaştere suplimentară acestei specialităţi, care tocmai prin afirmarea propriei identităţi a permis în multe ţări progresul, atât în planul practicii clinice, cât şi în cel al cercetării fundamentale. Această mică istorie a Societăţii Române de Pneumologie va permite generaţiilor următoare să analizeze evenimentele trecute, prezente şi viitoare, conform afirmaţiei lui Pierre-Claude Nivelle de La Chaussée: „Faisons ce qu’on doit faire et non pas ce qu’on fait“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe