Newsflash
OPINII

Se scumpesc dinții

Se scumpesc dinții
     Anul 2016 începe sub auspiciile financiare deja cunoscute. Reducerea TVA și noul cod fiscal sunt elementele de referință ale schimbărilor survenite. Medicina dentară este un domeniu de servicii medicale oferite preponderent de sectorul privat. Majoritatea serviciilor sunt cumpărate de consumatori și doar o parte din ele sunt oferite prin sistemul de asigurări de sănătate.
     Așadar, care ar putea fi efectele noilor reglementări fiscale? TVA aplicată la dotările și consumabilele din stomatologie nu are un efect notabil asupra costurilor serviciilor de stomatologie. Însă creșterea contribuțiilor ca urmare a schimbărilor din codul fiscal are un impact major asupra activității cabinetelor stomatologice. Pe de o parte, formele de organizare ale cabinetelor vor suferi schimbări, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de autorizare. Pe de altă parte, contribuțiile majorate vor determina creșteri ale costurilor serviciilor de medicină dentară. Evident, aceasta înseamnă tarife mai mari aplicate consumatorilor. Așadar, pacienții vor plăti mai mult.
     Costul serviciilor stomatologice în România a fost menținut scăzut de medici, respectiv s-au aplicat prețuri mai mici decât în alte state europene, în condițiile în care tehnologiile și materialele de lucru erau comparabile sau chiar identice. Acest lucru a atras numeroși pacienți din alte țări ale Uniunii Europene, apărând ceea ce cunoaștem sub numele de turism medical. Creșterea inerentă  a prețurilor se va produce și va avea consecințe în zona turismului medical.
     Alt aspect important este tarifarea serviciilor de medicină dentară oferite pacienților prin sistemul de asigurări de sănătate. La negocierea cu CNAS a normelor la contractele de servicii stomatologice vor trebui luate în considerare majorări ale tarifelor și, concomitent, creșteri substanțiale ale plafoanelor de raportare. Modificările preconizate pentru contractul-cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale pot fi considerate favorabile acestor schimbări.
     Care vor fi efectele modificărilor legislației fiscale asupra medicilor dentiști și asupra sumelor colectate la buget? Medicii vor avea avantajul unui sistem de protecție socială care să le poată asigura venituri mai bune la pensionare. Costurile aferente creșterii contribuțiilor vor fi transferate spre tarifele aplicate de furnizorii de servicii stomatologice, deoarece rata de profit este mică și în prezent. Dacă pacienții nu vor putea cumpăra servicii mai multe, contribuțiile la buget nu vor crește semnificativ sau nu vor crește deloc. CNAS trebuie să ia în considerare aceste schimbări survenite pe piața liberă dar reglementată a serviciilor de sănătate pentru ca efectele pozitive ale modificărilor legislației fiscale să fie perceptibile și în acest domeniu.
     Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii și a suportului tehnologic la nivelul furnizorilor de servicii stomatologice sunt imperios necesare. Dar aceste deziderate se pot realiza doar în condițiile unor creditări bancare avantajoase și medicilor. Acum este un moment favorabil pentru a oferi pe piața serviciilor bancare niște creditări dedicate cabinetelor medicale private. Astfel de facilități au efect favorabil asupra populației, respectiv asupra stării de sănătate și asupra calității vieții corelată cu starea de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe