Newsflash
OPINII

Secretul reușitei: educație și informare

Secretul reușitei: educație și informare
     Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie, a prilejuit, și în România, desfășurarea unor manifestări de conștientizare asupra problematicii cancerului în România și de sensibilizare și mobilizare a decidenților împotriva acestei patologii.
     Campania de anul acesta a avut ca slogan „Noi putem! Eu pot!“ (We can! I can!), unul din obiectivele ei fiind desființarea unor mituri, precum: „Nu este nevoie să vorbim despre cancer“, „Nu există semne sau simptome pentru cancer“, „Nu pot face nimic în privința cancerului“, „Nu am drepturi la îngrijiri pentru cancer“.
     Seria acțiunilor dedicate Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului a fost deschisă miercuri, 3 februarie, la București, unde a avut loc o conferință în care a fost prezentat viitorul Plan național de oncologie, organizată de Comisia pentru sănătate publică și Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. În cadrul întâlnirii, la care au participat peste 50 de persoane, au fost discutate și teme actuale din patologia oncologică, raportate la numărul mare de decese prin cancer în România, identificarea de soluții și direcții prioritare pentru inițierea și îmbunătățirea programelor naționale de screening, informare, investigații și tratamente.
     La conferință au participat invitați din domeniul sanitar, reprezentanți ai autorităților, Parlamentului, președinției, guvernului, Ministerului Sănătății, societăților profesionale, medicinii familiei, asociațiilor de pacienți, companiilor farmaceutice, mass-media.
     La o zi distanță, 4 februarie, tot în Capitală, a avut loc o conferință-dezbatere, desfășurată concomitent în patru centre regionale din țarăBucurești, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara –, sub titulatura „Pacient informat și responsabil: Noiputem... să ne implicăm. Eu pot... să informez“. Participanții au fost din rândul medicilor, jurnaliștilor și ai asociațiilor de pacienți.
     Concluzia generală a discuțiilor de aici a fost că pentru a reuși reducerea impactului major al cancerului asupra nivelului social este nevoie de creșterea conștientizării populației privind această patologie, educația populației în ceea ce înseamnă prevenția cancerului, importanța screeningului și a depistării precoce a cancerului, precum și determinarea autorităților de a acționa pentru diminuarea deceselor prin cancer.
    Peste 20 de jurnaliști au fost prezenți și la dezbaterea de la Cluj-Napoca, alături de specialiști recunoscuți în această problematică. Discuțiile de aici au vizat prezentarea tipurilor de cancer (cu accent pe cel mamar, ovarian și pulmonar), factorii de risc (fumat, alcool, alterarea calității vieții, factorii ereditari, virusuri, boli diferite, iradierea, factorii de mediu), costurile de spitalizare vs. costurile de tratament, medicamentele, tratamentul personalizat, educația medicală în școli, educația prin Biserică etc. și, nu în ultimul rând, diseminarea informației actualizate, prin mijloacele mass-media.
     Educația medicală trebuie să înceapă încă de pe băncile școlii și nu neapărat pentru cancer, ci pentru starea de bine prin sănătate a viitorilor adulți, spune conf. dr. Dan Eniu (Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță“). Pentru depistarea precoce, adaugă acesta, oamenii trebuie să fie bine și foarte bine informați, să-și schimbe stilul de viață și să aibă o colaborare permanentă cu specialiștii în domeniu, pentru că secretul reușitei stă în educație și informare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe