Newsflash
OPINII

Semaforul pus pe gri

Semaforul pus pe gri
   Scopul rândurilor de faţă este de a refrişa în memoria tinerilor medici şi nu numai, unele „mici detalii“ privind scopul, tehnica şi indicaţiile examinării radiologice toracice, utile oricărui clinician. Ataşăm, în subsidiarul acestui demers, faptul că în ultima vreme asistăm pe unele registre decizionale medicale, la indicaţii total neconforme scopului propus. Textul de faţă se adresează mai ales tinerilor medici practicieni. Puşi în situaţia de a solicita un examen imagistic toracic, nu tocmai lipsit de nocivitate, aceştia adoptă atitudini hilare, similare semnificaţiei culorii… gri a semaforului. În nicio situaţie, iradierea gratuită a pacientului nu e de dorit.
   Nu voi intra în detaliile standardelor tehnice ale acestei explorări de rutină. Ele sunt descrise amănunţit în tratatele de specialitate. Cert este faptul că pentru aprecierea corectă a configuraţiei viscerale toracice se cere ca examinarea să se efectueze în ortostatism. Numai aşa, presiunea abdominală crescută, antrenând ridicarea organelor viscerale pe linia cranio-podală, îşi schimbă vectorul şi va evita denaturarea valorilor reperelor anatomice intratoracice. Clinicienii consacraţi dau mare importanţă acestui detaliu necesar.
   Nu aşa se petrec lucrurile în anumite situaţii. Invazia tehnologică şi lipsa de instrucţie a unor colegi mai tineri de medicină generală, ajunşi să lucreze în circumstanţe decizionale, nu face casă bună. Examenul radiologic la pat al plămânilor, cu bolnavul aflat în clinostatism, alterează puternic imaginea obţinută, oferind o realitate alterată. Mai exact, în această postură ambii plămâni sunt acoperiţi de cele două treimi inferioare ale coastelor şi de aria mediastinului, dând imaginea falsă a unei „zone oarbe“. Totuşi, sunt situaţii când examinarea clinostatică este singura opţiune posibilă. În acest caz, vom efectua examinarea prin proiectarea unor raze Röntgen orizontale, cu toate dezavantajele inerente acestei tehnici. Datele privind situaţia, extinderea şi vârful colecţiilor hidrice vor fi obţinute în mod eronat. Ca atare, şi interpretarea clinică va avea de suferit. Radiografia toracică efectuată cu bolnavul în clinostatism poate fi utilă în aprecierea unor corpi străini intratoracici (ace, nasturi, dinţi, pacemaker, capete de sonde sau catetere). De asemenea, patologia osoasă se poate evidenţia pregnant la nivel costal, vertebral sau al extremităţii proximale a membrelor superioare. Având în vedere că în torace există medii de o densitate diferită, care respectă legile gravitaţiei după norme proprii, imagistul examinând de cele mai multe ori linia interfeţei aer-lichid, se deduce implicit necesitatea aplicării tehnicii corecte de examinare. Fidelitatea parametrilor obţinuţi cere ca bolnavul să se afle în ortostatism. Presiunea abdominală va fi astfel exclusă din factorii ce ar altera imaginea viscerelor intratoracice. Dacă acest lucru este imposibil de realizat, mai bine vom abandona examinarea radiologică improprie decât să obţinem informaţii false, utilizând o tehnică incorectă. Alături de iradierea inutilă a pacientului notăm şi consumul financiar nejustificat. Vom prefera aplicarea dictonului latin „Primum non nocere, deinde salutare“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe