Newsflash
OPINII

Servicii integrate, în medicina de urgență

de Demostene ŞOFRON - iul. 20 2016
Servicii integrate, în medicina de urgență
     După premiera mondială de la Târgu Mureș – simularea virtuală a exercițiului de urgențe civile, organizată în perioada 4–7 iulie, sub egida NATO (au fost 150 de participanți din 16 țări), la Cluj-Napoca a fost organizat, în perioada 6–9 iulie, un alt eveniment de profil – Congresul interdisciplinar de medicină de urgență. Tema generală a manifestării a fost: „Servicii medicale integrate în sprijinul populației: UPU–SMURD–SAJ–ISU“. Organizatorii și-au propus ca, prin acest congres, „să împletească diversitatea informațiilor medicale bazate pe dovezi și să dezvolte algoritmi de practică integrată pentru asistarea situațiilor de urgență“, a declarat dr. Adela Golea, copreședinta congresului.
     Lucrările au fost împărțite în opt secțiuni, de la sesiuni dedicate paramedicilor la ghiduri de practică pentru asistenți medicali, pediatri, rezidenți, studenți, postere și wokshopuri, în care au fost prezentate cazuri clinice, specifice medicinii de urgență. În cadrul workshopurilor, au fost abordate subiecte, precum: mijloace de imobilizare în traumă în prespital; interpretarea ECG în urgență; ecografia vasculară în urgență; stresul la granița dintre viață și moarte; nașterea în prespital; examinarea FAST; interpretarea rapidă a radiografiilor în urgență; ecografia musculo-scheletală în urgență; evaluarea și transportul pacientului critic; transportul și transferul copilului critic; terapie intensivă: tips & tricks; drenajul toracic și cricotiroidotomia în urgențe; dispozitive de administrare a oxigenului și dispozitivele supraglotice. 
     Printre lectori s-au aflat: prof dr. Barbara Hogan (președinta Comisiei de cercetare EUSEM), Valerio Barnardi (Italia), Carmela Graci (Italia), Vito Cianci (Italia), Cenker Eken (expert Comisia profesională EUSEM), Robert Leach (Belgia), Alessandro Di Riso (Italia), Christian Nicole (Elveția), Philippe Pes (Franța), Laribi Said (Franța). Temele prezentate de aceștia s-au referit la asistența medicală de urgență: de la mijloacele de imobilizare în prespital sau pregătirea echipajelor de tip B2 la abordarea și terapia urgențelor toxicologice, ghiduri și protocoale de urgență, informatizarea activității în medicina de urgență, ecocardiografia, trombozele venoase, embolismul pulmonar, tulburările de ritm cardiac și riscul de AVC, atitudinea terapeutică în AVC.
     Discuțiile purtate în cadrul workshopului „Terapie intensivă: tips & tricks în urgență“ au vizat în principal evaluarea sindromului de compartiment abdominal, terapia insuficienței hepatice la pacientul cirotic, abordarea sepsiei în urgență, terapia înecatului în urgență, valoarea diagnosticată a biomarkerilor cardiaci și inflamatori în insuficiența cardiacă acută.
     Un alt workshop care a reținut atenția a fost cel al ghidurilor de urgență din care nu au lipsit protocolul în ceea ce privește hemoragia masivă, sedarea procedurală, durerea abdominală acută la triaj, hemoragia digestivă superioară, dispneea în urgență, managementul pacientului ars, transportul neonatal, folosirea antibioticelor la pacienții adulți din UPU, evaluarea copilului cu traumatism cerebral vertebral.
     O problematică des întâlnită în aceste zile de vară este cea a urgențelor toxicologice, care nu a lipsit nici de la acest congres, subiectele dezbătute vizând intoxicația cu droguri și substanțe de adicție, cu etilen glicol, ciuperci.
     În cadrul congresului de la Cluj, au fost marcate și o serie de evenimente, în prezența doctorului Raed Arafat: aniversarea a 80 de ani de atestare documentară a pompierilor militari în Cluj, 22 de ani de la înființarea SMURD Cluj, precum și vernisarea expoziției „Repere cronologice din istoria pompierilor și a protecției civile“, expoziția deschisă cu sprijinul Muzeului Național al Pompierilor.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe