Newsflash
OPINII

Sfânta mânecă și expunerea la coronavirus

de Dr. Rodica PERCIUN - mar. 20 2020
Sfânta mânecă și expunerea la coronavirus

Este probabil corect să urmăm pașii protectivi ai etapei actuale de răspândire a virusului cu pricina. Se fac emisiuni pe tema asta, mass-media încearcă să ne deprindă cu atitudinea prudentă

Sfânta-mânecă-și-expunerea-la-coronavirusCe te faci cu indisciplinaţii care pot contamina din pricina nepăsării, a prostiei, a unui elementar spirit civic absent sau a stupidului sentiment că sunt la adăpost? Ce te faci cu lucrătorii magazinelor, inclusiv alimentare, care nici acum nu poartă măști și mânuși?

Dar cu cei care încă, fără acest minim echipament de protecţie personală și a celor din jur, tușesc în preajma sau pe marfa vandabilă? Cu luni în urmă, o vânzătoare, la adăpostul relativ al tejghelei, gusta un aliment cu lingura cu care îl manevra ulterior în recipientul clienţilor. O fi fost înţeleasă revolta cumpărătorului banal de la magazinul de cartier?

Ce faci când pe stradă sau în orice spaţiu unii oameni, conform obiceiului de-o viaţă, scuipă pe jos sau cu o bucurie detensionantă fac la fel cu secreţiile nazale. Ce te faci cu obiectele de uz personal sau gunoaiele aruncate peste tot? Câţi dintre ceilalţi i-au admonestat pe practicanţii acestor mizerabile gesturi?

Am văzut primele imagini TV prin care se spunea populaţiei ce puţin utile sunt măștile. Recent, într-un avion, o singură femeie a tușit până la învineţire, folosindu-se de un șerveţel mototolit, până la sfârșitul cursei.

Doar doi pasageri erau neliniștiţi (nu și personalul de bord) și aceia erau la o oarecare distanţă. Speram să fie o tuse tabagică, dar i-am oferit două măști. Le-a contemplat nepricepând ce să facă cu ele.

Într-un metrou de aiurea, la mai puţin de jumătate de metru distanţă, o femeie matură expulza secreţii nazale cu zâmbetul pe buze, convinsă fiind și spunându-mi că nu are „corona”. I-am explicat că nu sunt sigură de nimic în ceea ce o privește.

Dacă eu cred că sunt o persoană sănătoasă încă (dar fără a avea garanţia lipsei de contagiozitate), voi purta masca și pentru că destui dintre cei din jur nu o fac, chiar când sunt într-o reală necesitate. Dar nici măști nu mai găsim.

În sala de așteptare a policlinicii în care am lucrat în ultimii ani, aveam rutina oferirii măștilor cu care mă înzestram periodic. Să amintesc ce înseamnă o sală de așteptare comună pentru multiple cabinete și care nu are o fereastră măcar?

Cu câteva minute înainte de a scrie aceste rânduri, la o farmacie la care se stătea la coadă, doar o farmacistă avea mască. Cealaltă mi-a explicat că nu a mai găsit pentru propriul uz, necum să mai și vândă.

În locul elementarei batiste igienice de unică folosinţă, ca primă intenţie este recomandat tușitul/strănutul pe mâneca hai­nei! De ce oare se crede că e mai igienică mâneca unei haine mult mai rar spălate și foarte frecvent atinsă, accidental sau nu, de alte persoane?

Sfânta mânecă e folosită în acest scop demult și peste tot. Demonstrativ sau de necesitate, la TV chiar doctorul Arafat a exemplificat. Nu era mai simplu, mai igienic și mai demn exemplu de urmat scoaterea unei batiste igienice?

Mii de oameni posibil contacţi ai celor pozitivaţi nu respectă autoizolarea sau chiar carantina. De aceea, probabil, etapa în care ne aflăm este a butoiului de pulbere care are fitilul sub el.

Suntem în stare oare să ne protejăm personalul medical atât de expus și care așteaptă probabil mai mult decât „destoinicii” parlamentari să fie testaţi? Acum, în acest context pandemic, rădăcinile prudentelor politici și ale bunelor deprinderi ar fi contat!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe