Newsflash
OPINII

Și totuși, am să vă regret

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 1 2019
Și totuși, am să vă regret

La revedere, doamnă ministru Pintea.

Admit, eu însumi sunt surprins, dar încă o dată-mi spun că poate soarta sănătăţii nu ar trebui să depindă (doar) de un efemer mandat și, poate, aţi fi meritat să (le) mai staţi o vreme la cârma Ministerului.
Domniei voastre vi se asociază câteva premiere în istoria recentă a României. Aţi fost prima femeie* ministru peste Sănătate de după Revoluţie și a doua în istoria modernă a ţării (prima a fost Florica Bagdasar). Aţi fost ministru al Sănătăţii când salariile medicilor au fost copios majorate, lucru de bun augur pentru doctori, deși cu impact minim asupra bolnavilor. V-aţi implicat în proiectele de promovare a vaccinării, dar legea cu pricina încă se plimbă prin varii cabinete. Aţi primit printre cele mai mari majorări de buget din deceniile recente. Nu-i foarte clar unde s-au dus banii aceia, dar pot să confirm că sigur n-au ajuns în planul orizontal. Adică la omul de rând.
V-aţi început mandatul sub semnul auriu al viitorului; tot românul nu visa decât la spitale regionale. Tot un fel de catedrale ale neamului, doar că aici gurile rele zic că neam cu neam se face Raiul și că așa cum au venit... așa s-au și dus. Și spitalul Metropolitan, și cele ce-ar fi răsărit, unul prin Craiova, altul prin Iași (?).
Câteva, totuși, s-au întâmplat. S-au renovat secţii. S-au izolat termic diverse lazarete. Marea durere, cea cu saloanele de mari arși, s-a înșurubat cumva încât să iasă la socoteală daravela. Pe unele le-aţi și vizitat. Și numai bine c-au trebuit sterilizate după aceea, căci papucei și halate...
Mulţi uită, dar probabil cea mai dibace mișcare aţi făcut-o la început, când aţi pus căluș la gură acelor doctori care „fluierau” în biserică. Sub mandatul Pintea, s-a așternut liniștea. Nemaivorbind de haiduciile cu „pacienţii acoperiţi”, parte a strategiei de prevenţie a plăţilor informale către doctori. Sau „angajamentul anti-șpagă”, omologat ISO (cum altfel?), impus medicilor de la Spitalul Fundeni, o veritabilă enciclopedie orwelliană în formulare aproximativă.
Și totuși, eu am să vă regret. Măcar pentru faptul că, la câtă buruiană e în România, v-aţi sumeţit a o prăși. Dar și pentru că mi-am dat seama că, spre deosebire de predecesorii dumneavoastră (unii), o vreme am simţit că la Sănătate există un ministru. Și pentru asta, eu vă mulţumesc.


Notă autor:

*N.red.: Prima femeie ministru peste Sănătate de după Revoluţie a fost prof. dr. Daniela Bartoș, în perioada 2000–2003.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe