Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Sindromul Forrestal

Viața Medicală
Dr. Nicolae BACALBAŞA vineri, 18 septembrie 2009

În plin război americano-vietnamez, în timp ce manevra, în golful Tonkin, la 60 mile marine de ţărmul inamic, portavionul american Forrestal (76.000 tdw) a luat foc. Pe puntea pupa se aflau 21 de avioane armate şi cu plinul de combustibil făcut. (...)

O rachetă aer-sol declanşată accidental de pe unul dintre avioane a lovit un rezervor suplimentar al altuia dintre ele. Grupul compact de avioane a luat foc, bombele de peste 450 kg au detonat pe rând, schijele au ucis pompierii şi au distrus instalaţiile de stingere. Fumul negru a inundat totul, se vedea doar la 30 de centimetri. Portavionul a ars 24 de ore: 134 de morţi, 62 de răniţi, 26 de avioane distruse. Incendiul survenea la doar şase luni după un incident similar american. Era o tragedie.
   Scandalul a fost imens.
   Minţi luminate din armata şi lumea ştiinţifică a SUA au fost puse în faţa unei întrebări dure: Se va repeta vreodată aşa ceva? Răspunsul nu a fost cel aşteptat. Orice veţi face, asemenea drame vor fi inevitabile. Căci un portavion înseamnă prea multe substanţe inflamabile şi explozive înghesuite într-un spaţiu relativ redus, în ciuda aparenţelor. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.