Newsflash
OPINII

Soarele nu răsare pe strada noastră

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 17 2014
Soarele nu răsare pe strada noastră
   De la 30 septembrie, americanii pot afla, din doar câteva clicuri de mouse, dacă medicul lor curant a luat bani de la compania farmaceutică ale cărei produse le prescrie. Şi nu doar bani. Baza de date făcută publică de guvernul american face diferenţa între diversele beneficii pe care un medic le poate primi: onorarii pentru consulturi, pentru conferinţe, pentru cercetare; cheltuieli cu cadouri, distracţii, mese, călătorii, obiecte educaţionale; contribuţii la acte de caritate, drepturi de autor, granturi. Pentru început, baza de date va conţine doar sumele şi contravaloarea serviciilor primite de medicii americani în perioada august–decembrie 2013, urmând ca datele să fie actualizate anual; situaţia pentru anul în curs va fi publicată vara viitoare.
   Physician Payment Sunshine Act este parte din pachetul Obamacare, aprobat în 2010, dar punerea sa în practică se face cu un an şi jumătate mai târziu decât trebuia deoarece au fost aprobate cu mare întârziere normele de aplicare (sună cunoscut, nu?). Pentru cele cinci luni procesate în baza de date, au fost înregistrate nu mai puţin de 4,4 milioane de plăţi efectuate de firmele de medicamente şi dispozitive medicale, în cuantum total de 3,5 miliarde de dolari. Beneficiarii au fost 546.000 de medici şi 1.360 de spitale universitare. Trebuie însă avut în vedere că unele relaţii contractuale dintre medici şi industrie au un caracter multianual, astfel că plăţile efectuate la începutul anului nu sunt deloc reflectate în această evidenţă. De asemenea, nu au fost incluse în baza de date plăţile făcute pentru studii în desfăşurare privind medicamentele neaprobate încă de FDA sau utilizate pentru alte indicaţii decât cele deja acceptate; aceste date vor deveni disponibile odată cu aprobarea medicamentului sau în termen de cel mult patru ani, oricare din aceste termene va fi atins primul.
   Demersul american de a transparentiza plăţile primite de medici are ca scop creşterea calităţii actului medical şi de a consolida relaţia de încredere dintre pacient şi medicul său. O serie de specialişti şi chiar societăţi de specialitate atrag însă atenţia că datele trebuie privite cu rezerva că sunt încă suficiente erori de atribuire (între medici cu nume similare) şi că sumele alocate cercetării includ preţul de raft al medicamentelor furnizate pentru pacienţii din studiile clinice.
   Cu toate neajunsurile care însoţesc orice început, sistemul american de sănătate a făcut un pas uriaş în direcţia evitării conflictelor de interese, a garantării caracterului integru al personalului medical şi a asigurării unei necesare transparenţe pentru interesele financiare care ar putea deturna actul medical. Pentru o ţară ca România, unde nu trece săptămâna fără a fi dezvăluite noi scandaluri de corupţie, de conflicte de interese sau de abuz în serviciu, unde în fruntea organizaţiei profesionale a medicilor se agaţă de scaun un om găsit (printr-o sentinţă definitivă!) în conflict de interese, o astfel de bază de date ar fi mai utilă decât orice comunicat ARPIM privind suferinţele pacienţilor care nu au încă acces gratuit la tratamentele inovatoare cele mai scumpe. După 25 de ani risipiţi de politicieni incompetenţi şi iresponsabili, mai poate crede cineva că va răsări soarele şi pe strada noastră?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe