Newsflash
OPINII

Șofatul și apneea în somn

Șofatul și apneea în somn
     Prin apariția în numărul 780 a Monitorului Oficial a Ord. m.s. nr. 1255 din 7 octombrie 2015, pentru modificarea și completarea normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare conducerii unui autovehicul, aprobate odată cu publicarea Ord. m.s. nr. 1162/2010, au fost introduse, începând cu 20 octombrie 2015, noile reglementări privind modalitatea de eliberare a permiselor de conducere, pentru candidații sau conducătorii de automobile care prezintă sindrom de apnee în somn de tip obstructiv.
     Sindromul de apnee în somn (SAOS) este definit de un ansamblu de semne și simptome determinate de opriri (apnee) sau diminuări (hipopnee) ale fluxului respirator în timpul somnului, anormale ca durată și număr. Apneea de tip obstructiv este caracterizată de lipsa fluxului aerian pentru o durată mai mare de zece secunde, însoțită de efort respirator (obstrucție supraglotică, oro- și epifaringe). Hipopneea reprezintă reducerea cu peste 49% a fluxului la nas și gură, pe o durată mai mare de zece secunde, sau reducerea cu peste 4% a saturației în oxigen.
     Indexul apnee-hipopnee (numărul de episoade de apnee și hipopnee pe oră) este un indicator al prezenței și severității apneei în somn. În mod normal, un om prezintă în timpul somnului sub cinci episoade de apnee sau hipopnee pe ora de somn. În funcție de valori, sindromul de apnee moderată presupune un indice de 15–29, iar cel de apnee severă presupune un indice de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă.
     Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care au fost diagnosticați cu sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv, cu condiția ca aceștia să își controleze afecțiunea în mod corespunzător, să respecte tratamentul adecvat și să prezinte îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența. Aceste condiții trebuie să stea la baza emiterii unui aviz medical autorizat. De asemenea, după eliberarea permiselor, acești pacienți trebuie să se prezinte la examinări medicale periodice, pentru a se stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea continuării terapiei sau menținerea unei vigilențe adecvate.
     Mortalitatea SAOS netratată este de aproximativ 38,5% în opt ani de la diagnostic, prin bolile cardiovasculare pe care le determină. Se poate vorbi și de o mortalitate „indirectă“, prin accidentele rutiere cauzate de adormirea la volan. Un studiu efectuat de societățile de asigurări din Germania în 2002 a arătat că în peste jumătate din accidentele rutiere produse pe autostradă erau implicați pacienți cu sindrom de apnee în somn, astfel încât se justifică introducerea în actuala legislație a elementelor privind abordarea acestor pacienți, în contextul eliberării permiselor de conducere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe