Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Starea Uniunii, în discursul președintelui Comisiei Europene

Viața Medicală
Roxana HAINAGIU vineri, 2 octombrie 2020

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, în 16 septembrie 2020, în faţa Parlamentului European, viziunea Comisiei Europene pentru UE: o Europă care iese mai puternică din pandemie și deschide calea către un viitor vital.

comisia europeanaTotodată, președinta Comisiei Europene a exprimat angajamentul Comisiei Europene pentru stimularea unei redresări durabile și transformative care va oferi Europei o platformă globală pentru leadership economic, ecologic și geopolitic.
În discursul său, Ursula von der Leyen s-a referit și la caracterul uman al cetăţenilor europeni, cu trimitere directă către asistenţii medicali, dar și la fragilitatea lumii în care trăim. „În ultimele șase luni, cetăţenii europeni au demonstrat cât de puternic este caracterul uman. Am văzut această forţă de caracter la asistenţii medicali care s-au mutat în centrele de îngrijire și asistenţă pentru a se ocupa de bolnavi și de bătrâni. La medicii și asistentele care au devenit familia celor care își dădeau ultima suflare. La cei care au lucrat în prima linie, zi și noapte, săptămâni de-a rândul, asumându-și riscuri pentru ca noi ceilalţi să nu trebuiască să ni le asumăm. nurseEmpatia, curajul și simţul datoriei de care dau dovadă sunt o sursă de inspiraţie pentru noi toţi, și aș dori să-mi încep discursul adresându-le un omagiu tuturor acestor oameni. Poveștile lor ne spun, totodată, multe despre starea lumii în care trăim și despre starea Uniunii noastre. Din ele reies puterea umanităţii și sentimentul de doliu pe care societatea noastră le vor resimţi mult timp de acum înainte. Tot ele ne arată și fragilitatea lumii în care trăim”, a declarat Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene a evidenţiat nevoia de a învăţa din lecţiile oferite de pandemia de COVID-19, afirmând că Europa trebuie să construiască o Uniune Europeană a Sănătăţii mai puternică, cu un program EU4Health finanţat corespunzător, o Agenţie Europeană pentru Medicamente (EMA) consolidată și un Centru European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) consolidat.
Printre priorităţile Comisiei Europene se vor regăsi:
- Protejarea sănătăţii, vieţilor și surselor de venit ale cetăţenilor, și în același timp, a economiei Europei;
- Consolidarea componentelor Pactului verde european și urmărirea obiectivelor mai ambiţioase;
- Să fie motorul transformării digitale, vizând în special datele,
tehnologia și infrastructura;
- Să se asigure că potenţialul pieţei unice este valorificat pe deplin;
- Continuarea promovării unităţii de acţiune la nivel global, în condiţiile în care întreaga lume așteaptă un vaccin sigur și accesibil împotriva COVID-19;
- Să fie mai asertivă în reacţia la evenimentele din lume și să strângă relaţiile cu vecinii apropiaţi ai Uniunii Europene și cu partenerii săi globali;
- Regândirea soluţiilor la problema migraţiei; urmărirea atentă a respectării statului de drept; susţinerea unei Uniuni în care nu este loc pentru rasism și discriminare.
Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen, în calitatea sa de președinte al Comisiei Europene, a solicitat o dezbatere privind noile competenţe pentru Uniunea Europeană în domeniul sănătăţii, ca parte a viitoarei Conferinţe privind viitorul Europei.

Etichete: Ursula von der Leyen asistenți

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.