Newsflash
OPINII

Ştiinţă şi afaceri: s-a dezechilibrat balanţa?

de Dr. Constantin BOGDAN - mai 10 2013
Ştiinţă şi afaceri: s-a dezechilibrat balanţa?
   Laboratorul clinic pare a fi mai puţin expus unor conflicte cu regulile eticii şi deontologiei datorită faptului că vine mai puţin în contact direct cu pacientul, medicul fiind acela care prescrie analizele ce urmează a fi efectuate. Dar este doar o aparenţă. Eticienii care monitorizează laboratoarele de analize nu întâlnesc atât de rar derapaje etice. Frecvenţa abaterilor este mai mare în domeniul privat, acolo unde laboratoarele sunt bine reprezentate. Este o remarcă obiectivă, susţinută faptic, care nu sugerează însă vreo îndoială asupra necesităţii dezvoltării sistemului privat în sănătate. Cauza trebuie căutată în insuficienţa controalelor din mediul privat, inferioare celor din sistemul public. Câteva exemple vor putea reprezenta argumente pentru cele afirmate mai sus.
   UNESCO, prin cele două instrumente de specialitate ale sale, Comitetul Internaţional de Bioetică şi Comitetul Interguvernamental de Bioetică, a considerat necesar să elaboreze reglementări şi recomandări privind problema confidenţialităţii datelor genetice. Angajatorii şi asiguratorii ar putea fi interesaţi să cunoască datele genetice ale celor ce urmează a fi angajaţi sau asiguraţi pentru a-i putea evita pe cei cu risc de îmbolnăviri (timpurii, handicapante) pe care genetica predictivă le prezintă ca posibile. În SUA, astfel de încălcări ale confidenţialităţii au fost constatate în cazul unor laboratoare private.
   La jumătatea anilor ’90, aflându-mă în Belgia într-o vizită de documentare profesională, am fost martorul unui scandal preluat şi amplificat de presă: casa de asigurări a descoperit înţelegeri între unii medici de familie şi anumite laboratoare (de prisos să menţionez, private) către care erau dirijaţi pacienţii. În cadrul acestor „carteluri“ se încărca prescrierea de analize cu mult peste necesarul confirmării unui diagnostic, evaluării evoluţiei, evidenţierii unor complicaţii. Nu este un secret că, în unele cazuri, şi la noi se efectuează mai multe analize decât ar fi necesar spre a se spori veniturile laboratorului respectiv.
   Studenţi fiind, la probele de examen în care trebuia să examinăm şi să diagnosticăm un caz, ca şi mai târziu la examenele de specialist, primariat, comisia de examinare nota cu un calificativ inferior pe cel care, în susţinerea diagnosticului, solicita fie un număr mare, fie „toate analizele“. Cel care solicita „ţintit“ era apreciat cu o notă mai bună. Aparatura automată a zilelor noastre este capabilă ca, dintr-o recoltare, să realizeze un număr mare de analize, fiecare având un cost care amplifică cheltuielile. Dincolo de dorinţa unor persoane de a-şi face „toate analizele“, există şi medici care sugerează acest lucru. La fel cum unele farmacii îndemnau populaţia să cumpere medicamente, deşi reclama la medicamente trebuie făcută către medici, nu către pacienţi, medicii fiind aceia care hotărăsc cine să urmeze un tratament şi ce medicamente sunt indicate. Dorinţa de a obţine venituri suplimentare stă la baza multora dintre încălcările sau ignorările principiilor eticii şi ale deontologiei. Pacientul, beneficiar al serviciilor medicale şi progreselor ştiinţei, este în multe cazuri nu numai beneficiar, ci şi păgubit. Din ce în ce mai multe costuri sunt transferate pe buzunarele sale.
   Probleme etice au apărut din ce în ce mai multe şi în activitatea de cercetare, inclusiv în cea de laborator. Producătorii de medicamente forţează unele laboratoare pentru a lansa pe piaţă produse înaintea concurenţilor. În anumite cazuri, rare ce-i drept, se fac presiuni pentru estomparea rezultatelor negative şi aducerea în prim-plan, prin amplificare, a celor pozitive. Balanţa dintre doing science şi doing bussines se înclină din ce în ce mai mult înspre bussines.
   Merită menţionate şi problemele referitoare la drepturile animalelor, „bioetica animalelor“. Animalele de laborator au adus mari servicii omului atunci când au fost folosite în cercetări de laborator care nu puteau fi efectuate pe om. În ultimii ani s-a ridicat problema „economisirii“ acestor resurse preţioase, sacri­ficându-se cât mai puţine posibil. S-a observat şi aici „o risipă“, sacrificii inutile în cazuri care puteau fi sub­stituite şi cu alte modele de cercetare – experimente in vitro cu celule sau fragmente de ţesuturi, simulare pe computer, organe artificiale. Russel şi Burch au publicat la jumătatea secolului trecut The principles of humane experimental technique – ceea ce a dus la o scădere semnificativă a folosirii animalelor de laborator cu prea mare uşurinţă şi, de multe ori, fără beneficii reale. A urmat apariţia unei legislaţii de protecţie a animalelor, de apărare a drepturilor fiinţelor care nu se pot apăra singure.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe