Newsflash
OPINII

Stomatologia are nevoie de reformă

Stomatologia are nevoie de reformă
     Legislația cu specific medical este o dificultate permanentă în administrarea și conformarea din punct de vedere juridic a profesiei de medic stomatolog. În unele acte normative este folosită în mod curent sintagma de „medic” fără a se completa exprimarea cu forma „medic dentist”. Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, forma consolidată, precizează în art. 480 alin. (3) că„legea individualizează, distinge și separă profesia de medic dentist de profesia de medic”.
    Caracterul liberal al profesiei de medic dentist și particularitățile furnizorilor de servicii stomatologice aduc un plus de diferențiere între cele două profesii medicale. Nici aceste evidențe nu s-au dovedit însă suficiente pentru a particulariza conform și realist unele prevederi legislative care se doresc a avea impact asupra medicinei dentare. Exemple în acest sens sunt Ordinul ministrului sănătății nr. 1123 din 2016 și Hotărârea de Guvern nr. 34 din 2015.
   În baza Hotărârii de Guvern nr. 580 din 2014, publicată în Monitorul Oficial în 16 iulie 2014, titlul de calificare al medicilor absolvenți ai facultăților de medicină dentară din România este, începând cu promoția 2017, acela de „doctor medic stomatolog”. S-a produs așadar o schimbare importantă, care poate aduce un argument puternic în favoarea punerii în acord a reglementărilor subsidiare cu Legea sănătății și cu Hotărârea de Guvern nr. 580 din 2014. Consider că păstrarea unor astfel de neconcordanțe impietează aplicarea corectă și conformă a prevederilor legale. Din aceste considerente, Colegiul Medicilor Dentiști din România (CMDR) apreciază că unele modificări legislative sunt o necesitate obiectivă și urgentă.
    Profesia de medic poate fi exercitată în multiple forme de organizare. Ordonanța Guvernului nr. 124 din 29.08.1998, republicată și consolidată, enumeră și definește patru forme de organizare ale unui cabinet medical: cabinet medical individual, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate și societăți civile medicale. Aceste forme ar trebui să fie aplicabile inclusiv cabinetului medical dentar, cu toate că în actul legislativ se folosește doar sintagma de „medic”, nu și cea de „medic dentist” sau „medic stomatolog” și, așa cum am arătat mai sus, legea face distincție netă între cele două sintagme. Totuși, alin. (2) al art. 12 a fost modificat de punctul 4 al art. I din Legea nr. 400 din 30 octombrie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 893 din 2 noiembrie 2006 și în această modificare apare sintagma „cabinete medicale dentare”.
    Ordinul m. s. nr. 1338 din 31.07.2007, în vigoare din 1.09.2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 575 din 22.08.2007 actualizat, face distincție clară între cabinetele medicale și cabinetele de medicină dentară. Este un act normativ corect, care are prevederi clare, fără echivoc. Cerințele sunt definite distinct pentru cabinetele medicale dentare. Este adevărat că e un act normativ ulterior ordonanțai nr. 124 din 1998 și că la elaborarea ordinului a fost consultat și CMDR.
    Contextul economic și social actual din România este de asemenea un argument pentru justificarea unor modificări legislative din domeniul medicinei dentare. Reducerea la două a numărului de forme de organizare posibile pentru cabinetele medicale dentare este una dintre reformele solicitată argumentat de medicii dentiști. Toate formele de organizare ale unui cabinet medical dentar trebuie să fie într-un cadru legislativ care să permită CMDR, în calitatea sa de autoritate publică în domeniu, să poată exercita aceleași limite ale autorității, în mod egal. Un cadru legislativ dedicat medicinei dentare ar fi binevenit și ar elimina foarte multe dintre ambiguitățile existente în prezent. Modul de reglementare al serviciilor medicale stomatologice oferite în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România demonstrează că se pot face reglementări specifice, aceste servicii fiind oferite și finanțate pentru medicina dentară într-un mod particular, distinct de celelalte servicii medicale de specialitate.
    Dificultățile resimțite tot mai acut și semnalate tot mai frecvent de medicii dentiști trebuie să atragă atenția autorităților în vederea soluționării corecte și favorabile prin modificările legislative necesare. Trăim paradoxul în care accesibilitatea populației la servicii stomatologice este tot mai redusă, cu toate că oferta de servicii stomatologice este tot mai generoasă, diversificată și de înaltă calitate. Caracterul liberal al profesiei de medic dentist trebuie să fie pus în acord cu o legislație adecvată în care toate aspectele profesiei să fie bine reglementate, aplicabile și având consecințe favorabile economic și social. Preocupările CMDR cu privire la promovarea inițiativelor de modificări legislative ale domeniului au nevoie de susținere generală. Populația are o bună sănătate orală atunci când medicii dentiști au un statut profesional bun. Pacienților le merge bine atunci când și medicilor le merge bine. Pe o piață de servicii publice în care prestatorii de servicii sunt aproape în exclusivitate privați nu se pot face corecții pe cale administrativă. Doar calea legislativă este aceea care poate iniția un proces de reabilitare a accesibilității populației la servicii medicale dentare și, implicit, de asigurare a premiselor unei sănătăți orale a copiilor și adulților comparabilă cu cea înregistrată în țările Uniunii Europene.

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe