Newsflash
OPINII

Stomatologii vor mai mult

de Dr. Ioan CÂMPEAN - oct. 19 2018
Stomatologii vor mai mult
Medicina dentară se confruntă cu dificultăți complexe. Pacienții doresc mai mult. Medicii stomatologi vor mai mult. Piața de servicii medicale stomatologice este polarizată, se confruntă cu probleme financiare, legislația specifică domeniului aduce mereu noi provocări, iar inserția profesională a tinerilor medici este tot mai dificilă. Congresul de Medicină Dentară Transilvania, desfășurat recent la Cluj, a oferit cadrul organizat pentru discutarea acestor probleme. Medicii stomatologi sunt interesați de găsirea unor răspunsuri la greutățile cu care se confruntă.
Temele de ordin profesional privind tehnologii noi și abordări terapeutice inovative au fost prezentate de specialiști din țară și din străinătate. În acest context, este remarcabil faptul că mulți dintre lectori sunt medici stomatologi care lucrează exclusiv în mediul privat. Experiența și rezultatele excelente obținute în practica lor profesională au fost apreciate de colegii din sala congresului. Aproape toți lectorii proveniți din practica exclusiv privată din România, precum și din alte țări, erau tineri, dar cu realizări personale remarcabile! Alături de lectorii deja consacrați, nume de referință din domeniul lor de practică, acești tineri au dat o notă de prospețime evenimentului și au indus optimism cu privire la implicarea acestora în împărtășirea experiențelor proprii.
Un interes deosebit a fost acordat evoluției profesiei din punctul de vedere al calificării și al perfecționării profesionale. Această temă majoră a fost prezentată de președinta Colegiului Medicilor Dentiști din România (CMDR), prof. dr. Ecaterina Ionescu. Atât medicii dentiști, cât și pacienții lor se confruntă cu dileme provocate de existența pe piața de servicii stomatologice a medicilor stomatologi specialiști.
Care sunt limitele de competențe adecvate pentru fiecare medic, astfel încât formarea ca specialist să fie cât mai adecvată nevoilor de îngrijiri medicale stomatologice de înaltă calitate? Care sunt situațiile în care pacienții trebuie să se adreseze unui medic stomatolog specialist? Sunt necesare noi specialități medicale stomatologice și noi competențe?
Medicii dentiști pleacă de la cabinetele proprii pentru a urma rezidențiatul și, după finalizarea acestuia, se întorc ca medici specialiști la aceleași cabinete proprii. Aceștia au o dorință de perfecționare deosebită, iar șansele oferite prin legislația și procedurile actuale limitează mult aceste aspirații.
În secțiunea socio-profesională a congresului, o dezbatere interactivă pe teme de organizare profesională și legislație a suscitat un interes foarte mare. Participarea numeroasă, precum și întrebările, discuțiile și confruntările de opinii au prelungit dezbaterea. Moderatorii, colegi experimentați și specialiști în domeniu, au fost foarte solicitați. S-au decantat câteva puncte de vedere și opinii argumentate cu privire la probleme sensibile. Astfel, s-a discutat despre perspectivele privind acreditarea cabinetelor și poziționarea medicilor stomatologi în această privință.
Debutul profesional al tinerilor medici este o temă care implică aspecte ale formării profesionale, respectiv ambiguitățile actelor normative în vigoare cu privire la practica medicală a studenților de la facultățile de medicină dentară din România. În acest sens, demersurile inițiate și susținute cu o notă de fundamentare adecvată de CMDR nu au avut încă o soluționare din partea autorităților în drept. Se remarcă un interes în creștere pentru aspectele privind pregătirea, cunoștințele și experiența personală a medicilor în domeniul managementului, marketingului și antreprenoriatului. Au fost prezentate, de asemenea, oportunitățile cabinetelor dentare de aplicare la proiecte de dezvoltare finanțate din fonduri europene.
Presiunea pieței concurențiale din zona serviciilor medicale stomatologice a dus la exagerări privind promovarea cabinetelor dentare și a medicilor. De multe ori, astfel de practici sunt în mod evident în zona publicității, ceea ce, din punctul de vedere al prevederilor legislative, nu este corect. Dar codul deontologic al medicilor dentiști nu reglementează în suficientă măsură această speță. Tema controversată a generat discuții aprinse. În consecință, nevoia de revizuire a actualului cod deontologic este tot mai presantă. Această nevoie este în atenția CMDR, reprezentând un obiectiv prioritar pe termen scurt pentru autoritatea profesională națională competentă.
Întâlnirea medicilor stomatologi de la Cluj a avut, astfel, beneficii multiple. Medicii, prezenți în număr foarte mare (900 de participanți), veniți din numeroase județe ale țării, au confirmat așteptările organizatorilor și au interacționat constructiv în perspectiva soluționării unor probleme identificate ca importante, fezabile și de interes general. Toate temele abordate au avut în vedere permanent și cu prioritate interesele pacienților.
În medicina dentară nu se poate vorbi de succes profesional, nici măcar de prestații profesionale stomatologice mai puțin pretențioase, fără a lua în considerare interesul și beneficiile consumatorilor de servicii medicale stomatologice. De aceea, accesibilitatea populației la serviciile stomatologice este o preocupare permanentă a medicilor dentiști, dar această speță poate fi soluționată convenabil prin acte normative contractuale echitabile aferente sistemului de asigurări de sănătate din România. În această direcție, CMDR întreprinde demersurile necesare pentru ca schimbările benefice produse în ultima
perioadă să fie continuate. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe