Newsflash
OPINII

Strategie națională pentru managementul durerii

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 11 2018
Strategie națională pentru managementul durerii
     Au trecut deja șapte ani de la Declarația de la Montréal, prin care reprezentanți din toată lumea ai Asociației internaționale pentru studiul durerii (IASP) afirmau că accesul la managementul durerii este un drept fundamental al omului. Cu toate acestea, accesul la tratamentul durerii acute rămâne inadecvat, iar durerea cronică încă nu este recunoscută ca o problemă de sănătate publică similară altor boli netransmisibile. În plus, personalul medical este slab pregătit în domeniul mecanismelor și managementului durerii, iar cele mai multe țări nu au o strategie națională privind terapia durerii și educația și cercetarea din domeniu sunt cel mai adesea neglijate. La aceasta se adaugă faptul că medicina durerii nu este recunoscută ca specialitate de sine stătătoare decât în câteva țări, ceea ce face ca pregătirea specialiștilor pentru managementul durerii să varieze dramatic de la o țară la alta.
     În România, deși sunt chiar mai multe organizații și societăți profesionale multidisciplinare preocupate de studiul durerii și de algeziologie, nu există o formă instituționalizată de pregătire specifică a personalului medical, în pofida unor încercări mai vechi, care nu au avut succes pe termen lung. Facultățile de medicină nu au inclus managementul durerii nici în curriculum, pentru studenți, dar nici în oferta de cursuri postuniversitare de lungă durată, pentru medici.
     Dosarul pe care vi-l propunem începând cu acest număr are o istorie lungă. Ideea realizării sale a venit în urmă cu aproape doi ani, de la profesorul Gabriel M. Gurman, ca un instrument ce ar putea fi de mare ajutor medicilor din specialitatea ATI. Am extins însă ideea din dorința unei abordări larg multidisciplinare, iar profesorii Ostin C. Mungiu și Dorel Săndesc au acceptat invitația și, totodată, provocarea de a coordona științific acest dosar și au contribuit din plin la reușita acestui proiect. Volumul mare de informații și numărul autorilor, provenind din multe centre universitare și nu doar din mai toate specialitățile clinice, ci și din domenii conexe medicinii, a făcut ca dosarul să fie publicat în volum, într-o primă ediție, abia în primăvara lui 2017, la editurile Viața Medicală și ETNA.
     Oportunitatea de a aplica pentru un grant IASP, câștigat în coordonarea profesorului Mungiu și desfășurat prin UMF „Gr. T. Popa” Iași, ne-a permis reeditarea volumului, în toamna lui 2017, într-o versiune revizuită și adăugită. Sperăm ca publicul țintă, specia­liștii din domeniul medical la care ajunge conținutul aceastui dosar, să găsească răspunsuri la întrebările de practică privind managementul durerii și să continue aceste preocupări în activitatea lor curentă.
     Sperăm, de asemenea, ca tocmai aducerea sub aceeași umbrelă a unor reputați specialiști, cuplată cu faptul că anul 2018 a fost deja declarat de IASP „Anul mondial pentru excelență în educația din domeniul durerii”, să genereze masa critică necesară pentru (re)înființarea unui atestat în managementul durerii și a unei pregătiri academice formale în managementul durerii pentru studenții la medicină și pentru medici. Totul pentru a asigura pacientului român îngrijiri optime și o calitate cât mai bună a vieții.
     Este un efort la care așteptăm să contribuie întreaga comunitate medicală din România, de la toate nivelurile și din toate zonele țării. De asemenea, sperăm ca și oficialii din sistem să înțeleagă importanța acestui demers și să găsească resursele intelectuale și materiale pentru a defini o strategie națio­nală pentru managementul durerii. Acum, mai mult decât oricând, acest lucru este posibil. În beneficiul pacienților și având în minte un principiu enunțat foarte clar la cel mai recent congres al Federației europene pentru durere (EFIC), în septembrie 2017, la Copenhaga: singurul care deține un „monopol” asupra durerii este pacientul. Nu putem reuși decât împreună.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe