Newsflash
OPINII

Sub semnul raţiunii medicale

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 17 2012
Sub semnul raţiunii medicale
   Din cele 16 titluri ale proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, pare că atenţia dirijată (!) a publicului, cumva îngrijorător, se îndreaptă doar către două-trei aspecte majore precum asiguratorii privaţi, privatizarea spitalelor sau acceptarea concurenţei în sistemul de urgenţă. Că unele din acestea ar fi binevenite – însoţite de o legislaţie secundară scrisă de profesionişti în interesul exclusiv sănătăţii – nu încape îndoială. Însă legea-cadru, de mulţi discutată, nu este suficient dezbătută. Cantitatea nu poate substitui calitatea. Pentru că, deşi e clar că va fi nevoie de o perioadă lungă de dezbateri asupra textului propriu-zis, după cum se desfăşoară lucrurile în prezent, există riscul ca unele „amănunte“ să treacă neobservate, în spatele perdelei de declaraţii date „la cald“, sub impulsul momentului, de unii şi de alţii din actorii mediatici ai momentului. Este nevoie de mai multă raţiune.
   Şi iată că un astfel de mesaj, acela al raţiunii puse în slujba sistemului de sănătate, vine de la dl conf. dr. Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii. „Ceea ce se întâmplă astăzi în sistem nu este foarte bine, trebuie modificat, iar proiectul trebuie văzut ca o ofertă, o variantă ce poate fi complet eliminată sau aplicată – rău sau bine, depinde de noi. Dar eu pot garanta un raţionament pur medical, în sens organizatoric, profesional, în această instituţie, nici un altul nu poate să domine. Aceasta este oferta pe care Ministerul Sănătăţii o poate face, la ora actuală, dar ne trebuie parteneri de bună-credinţă“, afirmă ministrul într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, pe care vă invităm să-l citiţi.
   De altfel, ministrul sănătăţii recunoaşte deschis că proiectul legii în cauză exprimă punctele de vedere ale mai multor instituţii şi că, deşi sunt destule capitole asupra cărora nu s-au putut pune de acord, tocmai aceasta face participarea la dezbaterile publice o necesitate.
   Pe lângă discuţiile de principiu, dar şi cele punctuale, asupra unor pasaje uşor de trecut cu vederea, din proiectul noii legi, de la ministrul sănătăţii, în interviul acordat în exclusivitate săptămânalului nostru, aflăm că: se vor debloca posturile (deşi MS a convenit acest lucru cu Ministerul de Finanţe, se aşteaptă încă o poziţie oficială); se va organiza o sesiune de rezidenţiat extraordinară în primul trimestru al acestui an; pachetul de bază nu este unul mai restrictiv faţă de anul trecut, doar mai bine reglementat; anul acesta va fi pus în practică programul naţional de profilaxie secundară (screening) a cancerului de col uterin etc.
 
Textul integral al interviului poate fi găsit la adresa: http://auf.ro/archives/58 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe