Newsflash
OPINII

Suntem mai bine pregătiți?

Suntem mai bine pregătiți?

Prea puţine dintre problemele cu care se confruntă medicii stomatologi au putut fi soluţionate cu sprijinul autorităţilor în ultimul an.

Accesibilitatea servici­ilor de asistenţă medicală stomatologică a persoanelor asigurate în sistemul de asigurări de sănătate din România a fost semnificativ afectată în starea de urgenţă și îngreunată în starea de alertă. Contractele semnate de medicii stomatologi cu casele de asigurări de sănătate teritoriale sunt derulate în prezent pe baza prevederilor legale de dinainte de pandemie. Costurile aferente serviciilor medicale în cabinetele dentare au crescut considerabil, iar timpul alocat unui tratament din pachetele minimal și de bază este mai lung acum. Ca urmare, nu mai pot fi acordate servicii la tarifele din Anexa 14 a normelor la contractul-cadru (HG 140/2018).

        La solicitarea medicilor, au fost recalculate tarifele la valori corecte, realiste și au fost supuse avizării structurilor de conducere și decizie din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR). De asemenea, plafonul de raportare lunară trebuie reconsiderat și adus la o valoare atât justificată și fundamentată, cât și motivantă pentru medicii stomatologi care doresc să presteze servicii de medicină dentară în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Reglementarea stagiilor de practică

        CMSR are în atenţie și reglementarea desfășurării stagiilor practice în cadrul rezidenţiatelor în specialităţile medico-dentare. Universităţile nu au potenţialul uman și material pentru a asigura accesul la stagiile de practică clinică a rezidenţilor aflaţi în prezent în formare profesională. Să nu uităm că în medicina dentară nu există suficiente spitale și clinici de stat. Singura alternativă viabilă este antrenarea medicilor specialiști din sistemul privat în pregătirea practică a rezidenţilor.

        Asigurarea în mediul privat a unui cadru organizatoric corect, echitabil și transparent pentru acest domeniu de activitate este esenţială. Este vorba despre o activitate specifică de formare profesională care nu a mai existat până acum în cabinetele dentare, așa că provocările sunt majore.

Comunicarea medic-pacient se adaptează

        Pandemia a adus profunde schimbări în relaţia dintre pacient și medic. Multe activităţi se derulează acum în sistem online, ceea ce atrage după sine și schimbări în comunicarea dintre beneficiar și furnizor. Prevederile legale privind întocmirea consim­ţământului informat al pacientului necesită să fie redefinite și adaptate la condiţiile noi în care se acordă serviciile medicale.

        Triajul telefonic al pacienţilor implică etapa de examen subiectiv anamnestic, precum și culegere de date personale. Acesta este de fapt un act medical, cu impact atât asupra actelor normative privind acordul informat al pacientului, cât și asupra normelor privind datele personale. Totodată, impactul comunicării online în stomatologie trebuie să se regăsească și în clauzele contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Soluţii pentru tinerii medici din cabinete mici

        Concurenţa acerbă și condiţiile specifice din starea de alertă au impact semnificativ asupra cabinetelor dentare. Cu cât un furnizor de servicii stomatologice este de calibru mai mic, cu atât mai mult va fi afectat de această perioadă de criză. Ca urmare, ne așteptăm ca rolul furnizorilor mari de servicii de medicină dentară să câștige teren pe piaţa de servicii medicale de stomatologie. CMSR analizează situaţia creată și caută soluţii optime pentru a asigura accesul pe piaţă a unui număr cât mai mare de tineri medici în calitate de titulari de cabinete dentare.

        Restricţiile cu privire la întrunirile publice în spaţii închise constituie un impediment major în desfășurarea normală a calendarului de activităţi în cadrul colegiului. Procedural, la începutul fiecărui an se prezintă rapoartele financiare și de activitate ale colegiilor în cadrul adunărilor generale teritoriale. Acest lucru nu este posibil în condiţiile actuale. CMSR va rezolva această situaţie prin promovarea unei modificări de act normativ pentru a permite parcurgerea etapelor necesare depunerii rapoartelor financiare de către colegiile teritoriale în timp util.

       Iată așadar că noul an, 2021, debutează cu multe provocări, cu probleme stringente și importante, pentru care ne străduim să identificăm soluţii fezabile și sustenabile în timp util. Sistemul de sănătate privat din domeniul medicinei dentare nu are problemele existente și evidente din sistemul de sănătate bugetar, care au atras atenţia opiniei publice mai ales în ultimul timp, dar are alte probleme specifice, pentru care ne străduim să găsim rezolvări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe