Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Sustenabilitatea colaborării dintre ICN și OMS

Viața Medicală
Biroul de Presă ICN vineri, 18 februarie 2022

Noul președinte al ICN, dr. Pamela Cipriano, și directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, au lansat un nou apel la acţiune pentru sprijinirea asistenţilor medicali și moașelor.

image-from-rawpixel-id-513666-jpegApelul a fost lansat în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Geneva, la 1 februarie a.c., în marja participării la cea de-a 150-a Reuniuni a
Comitetului Executiv al OMS.

Întâlnirea reconfirmă cooperarea strânsă dintre cele două organizaţii și reflectă angajamentul reciproc de a promova direcţii de acţiuni comune în domenii precum analiza efectelor pandemiei asupra profesiilor de asistent medical și moașă, siguranţa asistenţilor medicali, lipsa de personal, echitatea campaniilor de vaccinare și practicile etice cu privire la migranţi.

Președintele Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali ( ICN) a reamintit valoarea adăugată a cooperării, folosind drept exemple elaborarea ghidului de implementare a Direcţiilor strategice globale pentru profesiile de asistent medical și moașă în regiunea europeană a OMS, precum și contribuţia la cel mai recent raport privind susţinerea și menţinerea forţei de muncă.

Pe parcursul întâlnirii de lucru au fost menţionate necesitatea coordonării reciproce pentru pregătirea viitoarelor reuniuni „triadă”, care se vor desfășura în luna mai, între OMS, ICN și Confederaţia Internaţională a Moașelor, cât și actualizarea raportului privind starea profesiei de asistent medical în lume.

Discuţia dintre dr. Cipriano și dr. Tedros a vizat, de asemenea, eforturile de a încuraja ţările să urmeze codul OMS privind recrutarea internaţională. La finalul întâlnirii, președintele ICN i-a înmânat directorului general al OMS un exemplar al Codului de etică, recent revizuit, al ICN.

Dincolo de chestiunile legate de pregătirea pentru a face faţă noilor ameninţări sanitare, președintele ICN a susţinut, în intervenţia sa în cadrul discuţiilor din Comitetul Executiv, nevoia de mobilizare colectivă pentru optimizarea rolului asistenţilor medicali și moașelor pentru abordarea îngrijirii bolilor netransmisibile.

„Dotate cu competenţele corespunzătoare, asistentele și asistentele de practică avansată sunt furnizorul principal de servicii de promovare a sănătăţii și screening NCD, diagnostic precoce, tratament, paliaţie și servicii de reabilitare în toate mediile de îngrijire. (...) Construirea și forţa de muncă pregătită pentru NCD va necesita, de asemenea, protecţia, resursele și remunerarea echitabilă a asistentelor”, a precizat oficialul ICN.

Citiți și: Raportul privind planul global de forţă de muncă

Etichete: icn dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus asistenti medicali moase

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.