Newsflash
OPINII

Tăcere

de Vlad MIXICH - nov. 14 2013
Tăcere
La trei zile după protestul consistent organizat în Bucureşti de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat că salariile medicilor rezidenţi vor fi mărite cu o sumă lunară cuprinsă între 85 şi 125 de euro net. Revendicarea iniţială şi ne-negociabilă a medicilor era de dublare a salariilor rezidenţilor. Deşi programat într-un moment oportun – protestul din 2 noiembrie, numit Marşul Tăcerii, a fost organizat chiar în perioada negocierilor dintre autorităţi şi FMI –, guvernul Ponta nu a reuşit să găsească mai mult de 2 milioane de euro lunar pentru medicii rezidenţi.
Cine este încăpăţânatul? Cine se opune? Cine nu-i respectă pe medicii rezidenţi? Dacă discursul politic va arăta cu degetul spre FMI, va minţi pe jumătate. Experţii Fondului sunt interesaţi de conservarea echilibrului bugetar, pentru ca guvernul României să aibă banii necesari pentru a-şi returna dobânzile şi datoriile făcute. În spaţiul acestui echilibru, Fondul Monetar Internaţional nu este interesat de ce anume face România cu banii.
Ministerul Sănătăţii nu a dat niciun moment semne că s-ar opune acestei măriri. Din contră, prin declaraţii publice a apreciat corecte revendicările protestatarilor. Dar degeaba, pentru că pâinea şi cuţitul se află în curtea Ministerului de Finanţe. Minister care a fost întotdeauna rezervat în a mări fondurile alocate sistemului medical. Surse guvernamentale au descris, pentru „Viaţa medicală“, modalitatea în care oficiali ai Ministerului de Finanţe ar fi argumentat împotriva măririi salariilor rezidenţilor: în timpul şedinţei, au fost puse pe masă mai multe salarii şi venituri ale unor rezidenţi din specialităţi precum anatomie patologică sau psihiatrie. Cum aceste venituri, însumând salariul de bază, sporurile specifice şi eventuale studii clinice, se apropiau de suma de 1.000 de euro lunar, reprezentantul finanţelor ar fi întrebat: „Lor vreţi să le dublăm salariile?“
După anunţul de marţi al ministrului finanţelor, concluzionăm că acest argument de scamator a prevalat. Nu a contat că astfel de cazuri reprezintă doar o minoritate în corpul profesional al medicilor rezidenţi. Guvernul a decis: cei 14.000 de medici rezidenţi din România nu merită mai mult de 2 milioane de euro lunar. În aceeaşi săptămână, Guvernul a decis că diplomaţii merită o pensie de 785 de euro lunar. Adică aproape dublu faţă de salariul mediu deja mărit al unui medic rezident.
Sondajele au constatat că principalul motiv pentru care medicii tineri aleg să plece din România este lipsa respectului pentru profesie. Salariile mici sunt abia al doilea motiv. Al treilea motiv este lipsa oportunităţilor de educaţie din România.  Pleacă cei mai dinamici, cei care luptă, cei care sunt sătui să depindă de conţinutul impredictibil al unui plic. Deşi susţine funcţionalitatea sistemului medical românesc, compensând ipocrizia politicienilor, plicul poluează profund relaţia dintre pacient şi medic. Pacientul pleacă cu impresia că ceva a fost necurat, medicul rămâne cu senzaţia că a fost umilit.
Guvernul Ponta susţine că nu poate dubla salariile medicilor rezidenţi pentru că nu are disponibile mai mult de 2 milioane de euro lunar pentru asta. Dar banii există şi sunt mult mai mulţi: circulă în plicurile pe care pacienţii le oferă medicilor, care trebuie să aleagă între a-şi păstra respectul de sine sau a trăi decent. Să fiu cinstit sau să fiu înfometat? E alegerea imposibilă în faţa căreia guvernele României, de toate culorile, i-au pus şi îi pun pe medicii români.
Dacă ar găsi o soluţie pentru a albi toate aceste plicuri, dacă ar reuşi să direcţioneze aceşti bani sub forma unor tarife fixe şi predictibile, atunci guvernul Ponta ar avea fonduri nu doar pentru dublarea salariilor rezidenţilor, ci pentru a tuturor medicilor din România. Dar pentru aşa ceva ar fi nevoie de curaj. Şi de înţelepciune.
La data scrierii acestor rânduri, niciuna dintre principalele revendicări ale protestatarilor nu a fost îndeplinită de Guvern. Coregrafia din timpul Marşului Tăcerii a fost impresionantă, numărul participanţilor fiind considerabil, dar singurul rezultat concret obţinut deocamdată valorează cam 100 de euro. Intrarea medicilor în grevă generală pare a fi rămas singura lor opţiune. 48 de ore ar fi suficiente pentru a se declanşa o catastrofă mediatică peste guvernul Ponta. Deocamdată încă e tăcere. Oare va veni furtuna?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe