Newsflash
OPINII

Tarife ca la loterie

Tarife ca la loterie

Serviciile medicale implică costuri mari. Totul este scump dacă este destinat serviciilor medicale; calitatea și specificaţiile produselor, ale aparaturii și ale consumabilelor sunt la parametri maximi, iar preţurile acestora sunt în consecinţă.

Costurile serviciilor medicale sunt mari, dar nu din cauza cheltuielilor de personal. Aceste costuri nu le suportă întotdeauna pacientul. Pe de altă parte, serviciile medicale publice acordate populaţiei sunt condiţionate de puterea financiară a statului și a populaţiei și de bugetele destinate prin decizii politice acestor servicii. Sănătatea nu are preţ, dar are întotdeauna buget. Este o realitate bine cunoscută.

        Diferenţele dintre nevoile de îngrijiri de sănătate obiective, reale ale populaţiei și nevoile de îngrijiri de sănătate normative, acordate efectiv sunt semnificative și sunt simţite cel mai mult de omul bolnav. Cea mai evidentă formă de materializare și conștientizare a preţurilor serviciilor medicale este percepută de cei care plătesc aceste servicii direct la furnizorii de servicii medicale privaţi. Care sunt tarifele pentru servicii medicale? Sunt acestea reglementate în vreun fel? Există o predictibilitate asupra acestora?

Diferenţe mari de tarifare

        În medicina dentară, serviciile pentru populaţie sunt aproape în exclusivitate acordate de furnizori de servicii medicale privaţi. Volumul de servicii stomatologice acordate prin sistemul social de asigurări de sănătate este derizoriu; este în cuantum valoric general de numai 5,60 lei pentru un cetăţean, pentru un an de zile, cu serviciile din pachetul minimal și din pachetul de bază împreună.

        Tarifele pentru procedurile acordate pacienţilor prin sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt prevăzute în normele la contractul-cadru. Tarifele pentru serviciile stomatologice acordate în afara acestor asigurări sunt stabilite de fiecare furnizor de servicii medicale în parte.

        Există mari diferenţe între aceste tarife. În stomatologie, preţurile serviciilor nu conţin costuri hoteliere, de hrană sau altele determinate de internarea bolnavilor.

        Pentru a ilustra lipsa de obiectivitate și relativitatea extremă în stabilirea tarifelor existente în normele la contractul-cadru, trebuie să privim în urmă. În 2001, tariful pentru o obturaţie (plombă) la un dinte era de 120.000 de lei, adică 120 de lei noi. În prezent, tariful pentru aceeași procedură este de 94 de lei! Extracţia unui dinte costa între 155.000 de lei și 170.000 de lei, adică 155-170 de lei. Tariful actual stabilit de aceleași norme este de 70 de lei! O coroană fizionomică pe un dinte costa 180 de lei în urmă cu 20 de ani, iar acum are tariful de 78 de lei! De altfel, în prezent există doar 32,5% din numărul de proceduri stomatologice existente în urmă cu două decenii.

Cu și fără reglementare oficială

        De-a lungul anilor au existat fluctuaţii de tarife care au mers mereu spre reducerea lor. Nu există vreo notă de fundamentare pentru aceste reduceri succesive de tarife operate de autorităţi. Dar de fiecare dată când i-am solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate indexarea tarifelor pentru medicina dentară, ni s-au cerut note de fundamentare. Acele note de fundamentare solicitate au fost elaborate și transmise, dar tarifele nerealiste au rămas aceleași.

        Pentru cele mai multe dintre procedurile din pachetul de bază, pacienţii asiguraţi plătesc 40% din tarif deoarece compensaţiile sunt parţiale.

        Costurile reale ale tratamentelor stomatologice și tarifele fundamentate rezultate și practicate în cabinetele dentare sunt cu totul deosebite faţă de cele anacronice din normele la contractul-cadru. Chiar și tratamentele făcute de un pacient la același medic pot fi diferite, în baza reglementărilor amintite.

        Medicilor stomatologi nu li se permite să opereze pe piaţa de servicii stomatologice compensate cu tarifele lor și plata de către pacient a diferenţei până la valoarea de compensare acordată prin normele la contractul-cadru. Cu tarifele din norme nu se acoperă costurile reale. Nu există o reglementare oficială a tarifelor la cabinetele dentare.

Interdicţie de reglementare

        Serviciile medicale de stomatologie sunt considerate de Consiliul Concurenţei ca activităţi economice și au interdicţia de reglementare a tarifelor. Face excepţie tarifarea în normele la contractul-cadru. Legea nr. 21/1996, legea concurenţei, este aplicabilă conform Art. 2 aliniatul (1) întreprinderilor, iar prin aliniatul (2) întreprinderea este definită ca „orice entitate angajată într-o activitate economică constând în oferirea de bunuri sau de servicii pe o piaţă dată”. În accepţiunea regulilor de concurenţă, cabinetele de medicină dentară sunt întreprinderi pentru că există cerere și ofertă.

        Colegiul Medicilor Stomatologi din România a încercat să iniţieze o procedură de stabilire măcar a unor tarife minimale care să asigure calitatea actului medical, fără vreo limitare maximală a tarifelor. A fost considerată o procedură nelegală. În consecinţă, există o varietate nelimitată a tarifelor pe piaţa de servicii de medicină dentară, generată de cheltuielile materiale specifice sau de tehnologiile costisitoare.

        Prin Codul deontologic al medicului stomatolog se pot reglementa unele aspecte. Astfel, medicul stomatolog este obligat să informeze pacientul asupra onorariului estimativ pe baza tarifelor practicate. De asemenea, modificarea planului terapeutic pe parcurs cu schimbări ale costurilor va fi adusă la cunoștinţa pacientului în vederea obţinerii acordului acestuia. Reducerile de tarife și tarifele nerealiste aplicate cu titlul de reclamă sunt supuse unor reglementări specifice în codul deontologic.

        Cu toate acestea, tarifele rămân în regim de loterie pentru pacienţi, având în vedere reticenţa autorităţilor în angajarea unei răspunderi în acest sens sau delegarea acestei responsabilităţi către autoritatea profesională. Actualizarea tarifelor la sume realiste rămâne o nevoie urgentă pentru sistemul public de asigurări de sănătate. În condiţiile actuale de tarifare din pachetul de servicii de bază în medicina dentară, medicii stomatologi nu vor mai putea suporta pierderile din bugetul propriu ca până acum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe