Sunt destui medicii dentişti, care, în faţa pretenţiilor pacienţilor, fac compromisuri, realizând implanturi chiar şi atunci când există alternative terapeutice. Un text polemic pe această temă semnează  prof. dr. Alexandru Bucur, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România.

"> Terapia implanto-protetică, între etică şi morală - Viața Medicală
OPINII

Terapia implanto-protetică, între etică şi morală

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - feb. 13 2013
Terapia implanto-protetică, între etică şi morală

Sunt destui medicii dentişti, care, în faţa pretenţiilor pacienţilor, fac compromisuri, realizând implanturi chiar şi atunci când există alternative terapeutice. Un text polemic pe această temă semnează  prof. dr. Alexandru Bucur, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România.

   Implantologia nu este o specialitate medico-dentară în ţările membre ale Uniunii Europene, ea reprezintă o soluţie terapeutică, o alternativă la soluţiile clasice. Colegiul Medicilor Dentişti din România s-a implicat activ în educarea medicilor privind teoria şi practica procedurilor terapeutice, punând accent şi pe latura deontologică a acestora. În acest sens, ne vom referi la un subiect actual – tratamentul implanto-protetic şi diferenţierea actului medical profesionist de unele acte terapeutice aflate la limita amatorismului. În ultimii ani, comisiile de disciplină ale Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt confruntate cu destul de multe „neînţelegeri“ între medicul curant şi pacient, cu privire la eşecuri ale terapiei implanto-protetice.
   Terapia implanto-protetică este o procedură complexă, care, incorect practicată, poate avea o rată însemnată de insucces. Asistăm în ultimii ani la apariţia unui adevărat trend „implantologic“, în care doar cine nu vrea nu inserează implanturi endosoase, nu de puţine ori în situaţii clinice în care această opţiune terapeutică este cel puţin discutabilă. Se pare că am uitat astăzi că există şi soluţii clasice ce şi-au dovedit eficienţa şi au proba timpului.
   Din necesitatea de a răspunde exigenţelor estetice, unii colegi sunt tentaţi să facă compromisuri, cedând în faţa pretenţiilor uneori nerealiste ale pacienţilor, alegând soluţia implantară în cazuri în care există alternative terapeutice cel puţin cu egală valoare şi cu riscuri semnificativ mai reduse.
   Privind site-urile de prezentare ale unora dintre cei autointitulaţi „implantologi“, rămâi surprins de ratele de succes terapeutic pe care le susţin, procentajul de reuşită putând să-i facă invidioşi şi pe cei mai consacraţi specialişti de pe plan mondial. Pe de altă parte, prezentarea şi perpetuarea unor confuzii de terminologie (adiţie = augmentare = interpoziţie) induce (involuntar) în eroare atât pe medic, cât şi pe pacient.
   Medicul trebuie să fie prudent şi responsabil faţă de pacienţii care, asumându-şi costurile actului medical, au aşteptări justificate faţă de rezultatul tratamentului implanto-protetic. Conduita medicală şi nu doar cea dentară trebuie să acţioneze în beneficiul pacienţilor, să-i informeze pe aceştia cu privire la procedura pe care urmează să o suporte, inclusiv riscurile posibile ce pot să apară şi pe care trebuie să le managerieze cu promptitudine.
   Cum recunoaştem un specialist în condiţiile în care „toţi sunt specialişti“? Medicul specialist poate, cu profesionalism, să rezolve orice situaţie creată de incidente, accidente sau complicaţii perioperatorii. Dau un singur exemplu: comunicarea buco-sinuzală post lifting sinus, ce necesită cură radicală de sinus şi plastia comunicării, poate fi rezolvată în contextul experienţei clinice de orice medic dentist?
   Nu este nici moral, nici etic ca un practician să considere că stăpânirea minimală a propedeuticii chirurgicale îi este suficientă pentru a practica o intervenţie, făcând abstracţie de contraindicaţiile relative de ordin loco-regional sau general, fie din cunoaşterea insuficientă, fie din lipsa de anticipare, mărind astfel riscul de eşec.
   Superficialitatea în investigaţia clinico-paraclinică, eludarea contextului patogenic antral odontogen în practicarea intervenţiilor asociate de elevaţie a mucoasei sinuzale, alături de lipsa acurateţei gestului chirurgical sau a reconstrucţiei protetice sunt tot atâtea verigi slabe ale raţionamentului medical, care pot compromite tratamentul.
   În acelaşi timp, nerespectarea indicaţiilor nu face altceva decât să compromită şi reputaţia marilor producători de sisteme implantare, şi a muncii echipelor de cercetători din backgroundul acestora.
   Este deci nu doar morală, ci şi etică respectarea raţionamentului medical în actul terapeutic implanto-protetic, pentru a nu ajunge în situaţia nefericită în care, parafrazându-l pe Voltaire, se ajunge la „inserarea unui implant despre care nu ştii mai nimic unui pacient despre care ştii şi mai puţin“.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe