Newsflash
OPINII

Terapii false pentru afecțiuni reale

de Monica GEORGESCU - dec. 15 2017
Terapii false pentru afecțiuni reale
     Unul din zece medicamente și dispozitivele medicale comercializate în țările în curs de dezvoltare sunt false sau neconforme cu standardul, arată un raport al Organizației mondiale a sănătății (OMS) la sfârșitul lunii noiembrie.
     Raportul dat publicității zilele trecute a analizat și colectat datele sistematizate din ultimii patru ani. În acest timp, au fost raportate peste 1.500 de cazuri de medicamente falsificate sau neconforme cu standardul. Cele mai multe dintre acestea sunt antibiotice și antimalarice, dar lista include și o gamă foarte largă de preparate medicamentoase, de la tratamente oncologice până la contraceptive, fără discriminare între tratamentele inovative și generice. Cele mai multe cazuri (42%) au fost înregistrate în Africa sub-sahariană, 21% în Europa și 21% pe continentele americane. Oficialii OMS estimează totuși că aceste cifre reprezintă doar o mică parte a cazurilor de medicamente falsificate, un număr mult mai mare rămânând neraportat.
     „Comerțul cu medicamente falsificate afectează cele mai vulnerabile comunități. Imaginați-vă o mamă care renunță la hrană pentru a cumpăra medicamente pentru copilul său, neștiind că acestea sunt falsificate sau neconforme cu standardul. Imaginați-vă apoi că medicația respectivă îi ucide copilul. Așa ceva este inacceptabil!”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, care a făcut apel la oficialii guvernamentali să ia măsuri în acest sens.
     Pornind de la datele raportate, oficialii OMS estimează că în prezent 10,5% din totalul medicamentelor comercializate în țările în curs de dezvoltare sunt ineficiente, fiind falsificate sau neconforme. Extrapolând aceste date la un model statistic, între 72.000 și 169.000 de copii ar putea muri în fiecare an de pneumonie, fiind tratați cu antibiotice falsificate. La fel, peste 116.000 de decese cauzate de malarie ar putea fi puse pe seama medicației neconforme. „Fiecare țară trebuie să evalueze dimensiunea problemei și să coopereze regional și global pentru a preveni traficul și a îmbunătăți detecția și răspunsul în aceste cazuri”, a declarat dr. Mariângela Batista Galvão Simão, asistent al directorului general al departamentul OMS „Acces la medicație, vaccinuri și substanțe farmaceutice”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe