Titlul de doctor-medic stomatolog a fost înlocuit cu cel de medic dentist, fapt ce provoacă vii şi întemeiate reacţii din partea reprezentanţilor Colegiului Medicilor Dentişti din România. „Oare urmează titlul de dentişti, sau şi acesta este prea mult?”, se întreabă prof. dr. Radu Septimiu Câmpian  la rubrica Puncte de vedere CMDR.

"> Trebuie să mai avem stomatologie în 2013 - Viața Medicală
OPINII

Trebuie să mai avem stomatologie în 2013

Trebuie să mai avem stomatologie în 2013

Titlul de doctor-medic stomatolog a fost înlocuit cu cel de medic dentist, fapt ce provoacă vii şi întemeiate reacţii din partea reprezentanţilor Colegiului Medicilor Dentişti din România. „Oare urmează titlul de dentişti, sau şi acesta este prea mult?”, se întreabă prof. dr. Radu Septimiu Câmpian  la rubrica Puncte de vedere CMDR.

   Evoluţia ciclică a istoriei se adevereşte şi în medicina dentară. Din bărbierii de altădată s-au desprins şi au evoluat, ca profesie medicală, medicii stomatologi de astăzi. De la vracii vremurilor de mult trecute s-a ajuns, printr-o lungă evoluţie, la medicina de astăzi. Profesia medicală a acumulat în timp respectul, prestanţa, prestigiul şi onoarea cuvenite. Acestea au fost exprimate prin titlul profesional de doctor. „Domnul doctor“ a devenit cu timpul un blazon obţinut nu prin cutume ereditare, ci prin efort, multă muncă şi diligenţă dedicate omului aflat în suferinţă, omului bolnav. În unele ţări europene, titlul profesional de doctor-medic, nu titlul ştiinţific de doctor, este recu­noscut şi apreciat, el regăsindu-se pe documentele de identitate ale medicilor. Comple­xitatea acestei profesii a crescut, în cadenţă cu dezvoltarea cunoaşterii prin rezultatele cercetărilor ştiinţifice, în baza principiului medicinii bazate pe dovezi. Această creştere continuă şi accelerată a volumului de informaţii din domeniul medical se găseşte exprimată în specialităţile medicale tot mai numeroase.
   Cu toate acestea, asistăm, în prezent, în România, la un paradox. Prestigiul se transformă în negarea performanţei, onoarea devine umilinţă şi respectul degenerează în desconsiderare. Medicii stomatologi au devenit medici dentişti şi titlul onorific de doctor-medic le este refuzat. Argumentele invocate sunt juridice, dar suportul legislativ este lipsit de argumente. Deciziile discreţionare au funcţionat şi funcţionează încă, demne de cel mai absolutist regim politic comunist. Pacienţii, populaţia, beneficiarii serviciilor de medicină dentară vor fi de acum deserviţi de dentişti. În România, profesia de doctor-medic în stomatologie (fie ea şi medicină dentară) este pe cale de dispariţie. Noile generaţii de absolvenţi ai facultăţilor de medicină dentară, în opinia legiuitorului, nu mai sunt demni de titlul de doctor-medic, spre deosebire de colegii lor absolvenţi ai facultăţilor de medicină. Şi aceasta, în ciuda faptului că facultatea de medicină are durata de şase ani, la fel ca medicina dentară, numărul de credite este de 360 la ambele facultăţi şi cele două profesii sunt reglementate sectorial. Acesta este un exemplu de gestionare proastă, dăunătoare prestigiului internaţional al unui învăţământ superior medical românesc încă performant. Avem înmatriculaţi în facultăţile de medicină dentară din România sute de studenţi din ţări ale Uniunii Europene şi producem contra cost forţă de muncă înalt calificată pentru alte state. În Europa, credibilitatea şi atractivitatea învăţământului superior medical este foarte mare, chiar fără precedent. În replică, de doi ani de zile, s-a trecut – nejustificat – la modificarea titlului profesional înscris pe diplomele de absolvire. În acest context, autoritatea de stat invocă argumente pentru a justifica umilirea în masă a absolvenţilor facultăţilor de medicină dentară prin refuzarea titlului profesional de doctor-medic dentist. Din doctori-medici stomatologi, s-a ajuns la doctori-medici dentişti şi, de aici, la medici dentişti. Oare urmează titlul de dentişti? Sau poate şi acesta este prea mult?! Vom redeveni bărbieri cu competenţă dentară? Niciunei naţiuni nu i se poate face mai mult rău decât poate să-şi facă ea însăşi. Asemenea aberaţii legislative trebuie să înceteze!
   Colegiul Medicilor Dentişti din România, ca singură autoritate profesională a medicilor dentişti din România, în baza unei legi organice, are disponibilitate şi deschidere totală pentru colaborarea cu autorităţile de stat în vederea rezolvării acestei probleme. Profesia de doctor-medic dentist este o profesie liberală, dar o profesie medicală. Privatizarea aproape în exclusivitate a serviciilor de îngrijire medicală în medicină dentară din România este specifică economiei de piaţă şi nu poate fi considerată o culpă a medicilor din sistem. Doctorii stomatologi nu trebuie stigmatizaţi nemotivat şi Colegiul Medicilor Dentişti din România nu poate asista impasibil la astfel de proceduri.
   Infrastructura sistemului de îngrijiri medicale stomatologice din România este privată şi există preponderent prin investiţii antreprenoriale personale ale medicilor. Serviciile medicale sunt acordate pe o piaţă liberă reglementată. Unităţile medicale stomatologice din sistemul bugetar sunt insuficiente şi incapabile de a înlocui oferta de servicii a cabinetelor private. Cu toate acestea, se emit acte normative anticoncurenţiale, în defavoarea cabinetelor private. Prea des, deciziile şi reglementările din sistemul asistenţei medicale de medicină dentară sunt emise de autorităţile de stat fără cunoaşterea realităţilor, nevoilor şi specificului din stomatologie şi fără a lua în consi­derare nevoia de îngrijiri medicale stomatologice a populaţiei în general, a asiguraţilor pentru servicii de sănătate şi a grupurilor de risc pentru patologie stomatologică, respectiv a copiilor. Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în 2013 sunt un exemplu relevant. Facilităţi financiare, administrative sau organizatorice acordate tinerilor medici care deschid cabinete de medicină dentară nu există, dar împovărări financiare şi administrative nejustificate sunt frecvente. Consultările cu Colegiul Medicilor Dentişti din România nu există sau sunt formale. Argumentele şi deciziile Consiliului naţional al CMDR adesea nu sunt luate în considerare. Autorităţile de stat teritoriale interpretează şi aplică diferenţiat legislaţia medicală. Toate acestea sunt provocări pentru CMDR, care doreşte ca, în noul an 2013, să obţină, conform legislaţiei în vigoare, colaborări şi consultări corecte, sincere, competente şi constructive, respectând transparenţa decizională, în interesul profesiei şi, implicit, al populaţiei – beneficiara serviciilor medicale de medicină dentară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe