Newsflash
OPINII

Trei dintr-o lovitură

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - dec. 17 2021
Trei dintr-o lovitură

Cam pe la debutul pandemiei am citit o prorocire cum că aceasta va coagula societatea și forţele binelui la începuturi, dar că spre final va diviza societatea într-un mod inimaginabil de distructiv.

Screenshot 2021-12-16 190847M-a contrariat suficient de mult cât să o ţin minte. Acum, la aproape doi ani de la debut, nu pot decât să admir geniul clarvăzătorului al cărui nume din păcate nu l-am reţinut.

Nu mi-aș fi imaginat nici pe departe o astfel de turnură a evenimentelor. Probabil că prorocirea în cauză își avea rădăcinile într-o fină cunoaștere a ceea ce au mai însemnat și alte pandemii în decursul istoriei.

Am observat pe parcursul acestor provocări globale nonsensuri, deviaţii, polarizări extreme, însă nu mi-aș fi imaginat că pot lovi atât de puternic în puţinele simboluri de progres ale lumii noastre medicale. Că pot obosi și chiar toci puţinele vârfuri care mai fac educaţie medicală pentru publicul larg din România.

Trei exemple

1. Îmi amintesc cu plăcere cât de entuziast și de convingător era doctorul Mihai Craiu în a promova importanţa și nevoia de a face educaţie medicală pe înţelesul publicului larg, el însuși administrând un proiect de mare curaj, angajament și necesitate: Spitalul Virtual pentru Copii.

Acest proiect a dus la îmbunătăţiri concrete ale vieţii unor copii din România și, în particular, a salvat chiar vieţi de copii. Efortul pare să fi dat roade, era un model replicabil, cu rezultate predictibile.

În contextul actual, nu este nici de blamat și nici de mirare gestul doctorului Craiu de a închide acest proiect. E greu, sinucigaș chiar, să reziști în ciuda tuturor.

În cele din urmă, a arătat ce trebuie făcut și care pot fi roadele: responsabilitatea unui asemenea demers de larg impact naţional nu trebuie să stea pe umerii unei singure persoane.

Ne-am dovedit încă o dată că nu suntem o societate care apreciază excepţionalul, ci, mai degrabă, una care îl înăbușă activ.

2. Pe doctoriţa Otilia Ţigănaș o știu de câţiva ani buni. Un medic de familie din ruralul premontan al judeţului Arad, înzestrată peste măsură cu darul scrisului, începuse pe o pagină socială să explice în cel mai laic discurs, pe înţelesul tuturor, cum e cu bolile, tratamentele, prevenţia și relaţia pacient-sistem de sănătate.

Se informa și își ajuta și colegii să iasă din hăţișurile mereu schimbătoare prin care zilnic navighează mii de colegi medici de familie.

Deunăzi, la lansarea ultimei mele cărţi, a cărei ultimă copertă e scrisă chiar de doctoriţa Ţigănaș, ne-a arătat un steag alb fluturând în faţa grobianismului online, a prostiei, stupidităţii și ipocriziei de neimaginat dovedită de publicul care până mai ieri se purta (oarecum) altfel.

3. Un medic de diabet și boli de nutriţie din Cluj pe care îl admir, Adrian Copcea, care, la rândul său, rezonabil, deloc habotnic, încerca să inspire mai multă sănătate din farfurii și stil de viaţă, își anunţa deunăzi
capitularea.

Reperele, atât cele morale, cât și cele profesionale, sunt în derivă. Mușcăm mâinile ce ne îngrijesc. Ce urmează? Și cum ieșim de aici? Îmi cer scuze, pe moment nu văd ieșirea. Mi-ar plăcea să-l întâlnesc și să-l întreb pe acel clarvăzător.

Citiți și: Când există colegialitate...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe