Newsflash
OPINII

Un medic implicat

de Prof. dr. Francisc SCHNEIDER - nov. 24 2011
Un medic implicat
   Caius Mihăilă mi-a fost coleg şi prieten din 1951, studenţi fiind la Medicina timişoreană. Seriozitatea sa îmbinată cu un surâs ironic, temeinicia culturii ce nu accepta omisiuni şi exagerările iminente perioadei mi-au atras atenţia şi ne apropiau. Modestia şi sărăcimea îmbrăcămintei oglindeau lipsurile materiale, pe care le atenua prin autoironie şi glume. A rămas anecdotic prin manşete ce apăreau de sub mânecile ce „prelungeau“ cămaşa fără mâneci sau ciorapii purtaţi, din ce în ce mai scurţi, până „se terminau“.
   A fost un student eminent, cu rezultate pe măsură. La absolvire, în 1957, putea opta pentru o repartizare bună, dar a ales cea mai depărtată circumscripţie, în Dobrogea, pentru ca apoi să ceară un loc izolat în inima Deltei Dunării. S-a implicat cu trup şi suflet, pe lângă domeniul medico-sanitar, în toate problemele şi acţiunile populaţiei, câştigând stima şi dragostea locuitorilor. Cei trei ani petrecuţi într-un loc izolat de lume dar mirific, unde s-a aruncat în vâltoarea aventuroasă de tămăduitor în slujba semenilor, sfidând neajunsurile şi bucurându-se de bucuria celorlalţi, au fost descrişi cu farmec de povestitor în romanul „Jurnal la morile de vânt“ (Ed. Eminescu, 1972).
   Urmează perioada de medic pediatru îngemănat cu organizatorul de sănătate, conştient de neajunsurile domeniului, de insuficienta dotare dar şi de pregătire, de nepăsarea şefilor dublată de plăcerea dominării şi a îndestulării. Acestea au fost relatate cu ironie îmbinată cu mâhnire la întâlnirile prieteneşti de la barul negru al Continentalului din Timişoara. Merită de menţionat întâlnirea de zece ani de la absolvire, din 1967, când un coleg bine situat profesional a batjocorit în cuvântul său pe cei care s-au „refugiat“ în funcţii de conducere. Caius, simţindu-se vizat, a ripostat vehement, dar în stilul lui zeflemitor: „Voi, care vă complăceţi în propriile realizări, de ce lăsaţi pe cei slabi să vă conducă? De ce nu vă implicaţi în remedierea lipsurilor la care, de fapt, sunteţi părtaşi?“… Caius Mihăilă s-a implicat. A fost un luptător deschis şi sincer, obiectiv şi necruţător faţă de neajunsuri, indiferenţe şi muşamalizări, atât prin viu grai, cât şi prin scrisori adresate forurilor politice, până la cel mai înalt nivel. Crâmpeie de viaţă în sfera medicală a deceniilor şase şi şapte la poarta maritimă a ţării au fost evocate în cartea „Medicii bolnavi“ (Ed. Eminescu, 1980).
   Cu puţin timp înainte de a se îmbolnăvi, la o întâlnire cu prietenii din Timişoara, în toiul atmosferei de veselie, ne-a şocat cu întrebarea: „Voi vă gândiţi la moarte? Eu în fiecare seară mă pregătesc, timp de câteva secunde!“. Tâlcul acestor vorbe l-am înţeles după câteva luni, când am auzit de îmbolnăvirea lui şi apoi de trecerea lui în eternitate, la treizeci de ani de la prima întâlnire cu acest om nepereche. În timp ce l-am condus pe ultimul drum, la cimitirul din Orăştie, am retrăit tot ce era legat de marea lui personalitate – colegul şi prietenul, medicul de excepţie şi scriitorul remarcabil.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe