Newsflash
OPINII

Un medic pentru întreaga naţiune română

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 20 2023
Un medic pentru întreaga naţiune română

Să vorbești despre marile personalităţi este extrem de greu, dar trebuie să încerci, deoarece aceasta este o datorie. Am adus astăzi un omagiu profesorului Ion Cantacuzino.

Profesor_Ion_Cantacuzino_-_05

Ion Cantacuzino a trecut la cele veșnice în urmă cu 89 de ani, lăsând în urma sa o moștenire de o inestimabilă valoare. Despre o foarte mică parte din această moștenire intrată în patrimoniul naţional am încercat să vorbesc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea institutului care îi poartă numele (1,2).

Profesorul a ales în locul unei cariere monumentale în Franţa... una monumentală în România. A revenit în ţară, a desfășurat remarcabile activităţi în Iași, apoi a ales să vină în București. Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino” a luat naștere în 1921, dar încă de la Iași și ulterior în București, Profesorul a îmbinat cercetarea, analizele de laborator microbiologice și îngrijirea dedicată pacienţilor săi. A reprezentat și reprezintă în continuare un adevărat model. Institutul s-a dezvoltat pe structura laboratorului înfiinţat în 1904.

Profesorul Iuliu Haţieganu, părinte al semiologiei medicale în Ardeal și România, fondator de școală și al sportului clujean, prin înfiinţarea clubului Universitatea Cluj (cât de important este să facem sport!), profesor și om, dascăl și medic, un alt savant pe care naţiunea română nu are voie să îl uite, a înţeles și preţuit marile realizări ale Profesorului. Este remarcabil că a contribuit la formarea a patru membri ai Academiei Române, dar și a 18 conferenţiari și profesori. Cu spiritul său pătrunzător, studiind și informându-se, Iuliu Haţieganu a lăsat pentru noi, referindu-se la Ion Cantacuzino, aceste cuvinte ce au intrat în istorie: „Medicul curant al naţiunii române”.

O decizie impresionantă

Am ales pentru această săptămână să aduc un foarte mic omagiu Profesorului, aflându-ne în luna ianuarie, în apropiere de momentul în care a trecut la cele veșnice. De curând am văzut și un articol comemorativ însoţit de fotografii (3). M-a impresionat profund decizia Profesorului, descrisă în cele ce urmează de Adrian Maniu, membru corespondent al Academiei Române (trecut la cele veșnice în 1968), citată în cadrul comemorării care a avut loc în acest an, în Institutul
Cantacuzino.

„Veneratul savant a lăsat ca o dorinţă din urmă, să-i fie scutit drumul spre veșnicul somn de risipa unor coroane cu flori artificiale sau de orice alt costisitor semn al vanităţilor. A cerut ca toţi, cât simt sufletește nevoia de a lua parte la doliu prin arătarea unui semn al durerii, să îndrepte obolul spre o subscripţie din care să se aline cumplitele lipsuri ale bolnavilor de tuberculoză. Și iată că astfel, în loc de deșertăciunea luxoasă a unei înmormântări pe care să o păstreze câteva zile parada carelor de coroane repede putrezite, s-a născut o subscripţie care crește cu folos adevărat și pentru morală, și pentru știinţă” (4).

Mereu cu gândul la cei suferinzi

Din poziţia sa de „gigant al medicinei românești și mondiale”, Profesorul s-a gândit întotdeauna la cei aflaţi în suferinţă. Apropiaţii domniei sale au mărturisit că, până și în ultimele clipe, era preocupat de funcţionarea „Ligii contra tuberculozei”, a cărei înfiinţare o propusese în 1933, cu ocazia Congresului naţional de tuberculoză.

Înmormântarea a avut loc „cu o simplitate impresionantă” (așa cum a rămas scris în ziarele vremii). Conform mesajului testamentar, nu au fost citite dis­cursuri. Deși guvernul luase decizia să îi organizeze funeralii naţionale, a respectat mesajul Profesorului. Cei 200.000 de lei (140.000 de la ministerul muncii și 60.000 de la ministerul de finanţe), la fel ca și orice alte sume donate, au ajuns la asociaţia care funcţiona pe lângă Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino”, pentru prevenirea și controlul tuberculozei.

        Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 


Notă autor:

Referinţe
1. https://www.youtube.com/watch?v=gciQQKk8bVM
2. https://www.youtube.com/watch?v=3g9ILqgihH8
3. https://dosaresecrete.ro/ion-cantacuzino-un-medic-si-un-om-de-exceptie/
4. https://viata-medicala.ro/stiri/89-de-ani-de-la-trecerea-in-vesnicie-a-profesorului-ion-cantacuzino-30503

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe