Newsflash
OPINII

Un montagne russe cu satisfacţii

de Dr. Gabriela Ganea - iun. 24 2022
Un montagne russe cu satisfacţii

Drumul meu ca rezident în Cardiologie pediatrică a fost, până acum, când lin, când haotic. Cu toate acestea, nu aș schimba nimic din ceea ce am trăit și am învăţat.

Acum aproximativ un secol, Eglantyne Jebb, fondatoarea primei organizaţii Salvaţi Copiii, spunea că „este foarte clar că salvarea copiilor din întreaga lume nu reprezintă o imposibilitate inerentă”. Eu nu mi-am propus să salvez toţi copiii, mi-ar fi imposibil, dar pot să contribui pentru a readuce zâmbetul pe buzele copiilor al căror drum în viaţă a început cu provocări prea mari pentru a le putea duce singuri.

Nu îmi aduc aminte să îmi fi dorit vreodată să fac altceva în afară de medicină și nu mă vedeam lucrând altfel decât cu copiii. Începând cu anul 2017, Cardiologia pediatrică a devenit specialitate de sine stătătoare. Eram în anul IV de facultate și am știut că asta este ceea ce îmi doresc. A urmat examenul de rezidenţiat și am fost norocoasă că am putut să îmi aleg specialitatea pe care mi-o doream, singura, de altfel.

Dr. Gabriela Ganea
Dr. Gabriela Ganea

Lucruri de neglijat

O proporţie semnificativă din cazuistica de care se ocupă Cardiologia pediatrică o reprezintă malformaţiile cardiace congenitale. Managementul terapeutic al unui copil născut cu un astfel de diagnostic este complex și realizat în strânsă colaborare cu Chirurgia cardiovasculară sau Cardiologia intervenţională. Rolul cardiologului pediatru în cazul patologiilor chirurgicale este de a stabili diagnosticul preoperator și de a urmări evoluţia postoperatorie.

Există, desigur, și alte patologii cardiologice care pot apărea în copilărie: aritmii, cardiomiopatii sau implicaţii cardiologice ale unor boli sistemice, precum cele endocrinologice, neurologice sau reumatologice. Nu este deloc de neglijat că patologii ce aparţineau până nu demult cardiologiei de adulţi, precum hipertensiunea arterială sau dislipidemia, se întâlnesc din ce în ce mai des și în rândul populaţiei pediatrice, din cauza schimbării stilului de viaţă și a alimentaţiei necorespunzătoare.

Provocări și satisfacţii

În viaţa de rezident, fiecare zi vine cu noi provocări, dar și cu noi satisfacţii. Desigur, cea mai mare satisfacţie este reprezentată de zâmbetul sau pofta de joacă a unui copil vindecat și liniștea din ochii unor părinţi care nu mai privesc viitorul ca pe o ameninţare.

Drumul pe care l-am parcurs până acum în Rezidenţiat a fost uneori lin, alteori haotic, uneori obositor, alteori relaxant. Am fost norocoasă să cunosc persoane minunate, adevăraţi profesioniști dedicaţi meseriei lor care îmi sunt atât mentori, cât și prieteni. Nu aș schimba nimic din ce am trăit până acum ca rezident, nici chiar zilele grele, obositoare. Sunt recunoscătoare pentru fiecare lecţie primită, pentru fiecare oportunitate de a evolua și de a fi în fiecare zi mai pregătită pentru viitor.

Inocenţa și bucuria de pe chipul copiilor sunt lucrurile care mă motivează și sper ca drumul pe care mi l-am ales să mă ducă acolo unde pot fi cât mai de folos copiilor cu inimioare speciale și dornice de joacă.

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe