Newsflash
OPINII

Un secol de la naşterea lui Marin Voiculescu

de Dan M. DUMITRU - oct. 18 2013
Un secol de la naşterea lui Marin Voiculescu
   În urmă cu o sută de ani, într-o zi de august, într-un mic sat din judeţul Giurgiu, venea pe lume viitorul acad. Marin Voiculescu, una din marile personalităţi care au contribuit la scrierea istoriei medicinii în ţara noastră.
   Cu acest prilej, la începutul lunii octombrie, Aula Academiei Române a găzduit o sesiune aniversară, organizată de Fundaţia „Academician Marin Voiculescu“, pentru marcarea centenarului marelui medic român, formator al şcolii de boli infecţioase din România. La sesiune au participat personalităţi ale lumii academice, sociale şi medicale, care au rostit cuvinte de apreciere la adresa acestuia.
   Născut într-o familie de dascăli, Marin Voiculescu a absolvit liceul „Titu Maiorescu“ din Giurgiu, unde a avut profesori eminenţi, printre care şi pe Tudor Vianu şi, în 1938, absolvea, ca şef de promoţie şi premiant cu distincţia „Magna cum laude“, Facultatea de Medicină din Bucureşti.
   În 1947, preia conducerea Clinicii de Boli Infecţioase Colentina, iar trei ani mai târziu, la vârsta de 37 de ani, ajunge profesor în cadrul aceleiaşi clinici.
   Devine, printre altele, decan al Facultăţii de Igienă, apoi al celei de Medicină generală, preşedinte al Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale, vicepreşedinte al Societăţii Balcanice de Medicină, precum şi ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
   Ales mai întâi membru corespondent al Academiei Române (în anii ’70), acad. Marin Voiculescu devine, în 1988, membru titular al prestigioasei instituţii. 
   A fost un om pasionat de scris; printre altele, a condus revista „Viaţa medicală“, în calitate de redactor şef, a publicat numeroase tratate şi monografii privind bolile infecţioase, unele traduse în alte limbi, dar şi volume de proză, versuri şi eseuri, la graniţa dintre medicină şi literatură – „Medici scriitori, scriitori medici“, „De veghe pe frontul vieţii“ sau „Arta scrisului medical“). Primele poezii şi proze le-a scris în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a luptat pe frontul de est.
   „Mi-l amintesc nu numai ca un tânăr deosebit de studios, dar mai ales riguros şi pedant în ceea ce făcea. Avea şcoala înaintaşilor săi de la liceul din Giurgiu – prof. Vianu, prof. Gheorghe Voiculescu, tatăl lui, iar mai târziu prof. N.G. Lupu, prof. Alfred Rusescu şi mulţi alţii. Era filo-german, moştenire de la Vianu şi era un foarte bun cunoscător al operei lui Kant, Schopenhauer. Era capabil să recite strofe întregi în limba germană din Heine, Schiller, Reiner Maria Rilke, deseori îl ascultam ore întregi. Această educaţie i-a confirmat rigurozitatea pe care i-am întâlnit-o în lucrările ştiintifice pe care le-a creat în anii care au urmat“, spune academicianul Nicolae Cajal.
   Era extrem de preocupat de infecţiile virusale hepatice şi de terapia acestora; a introdus, în cadrul Spitalului Colentina, tehnici terapeutice de avangardă în tratamentul insuficienţei hepatice acute (exsangvinotransfuzia), a tetanosului, poliomielitei acute cu insuficienţă respiratorie (plămânul artificial). A fost primul medic care a introdus în România plămânul artificial. Academicianul Cajal mai spune că a fost „primul care a introdus în tratamentul unor boli virusale noi procedee antivirale precum amantadina, acyclovirul, interferonul“.
   În calitatea sa de profesor de boli infecţioase, acad. Marin Voiculescu a sprijinit promovarea programelor de vaccinare, ca metodă de prevenţie, iar în calitate de ministru secretar de stat, a contribuit la dezvoltarea Institutului Cantacuzino, ajutând, pe de o parte, la obţinerea fondurilor necesare construirii unui nou corp de clădire, iar pe de altă parte, susţinând producţia de vaccinuri.
   S-a stins din viaţă la 3 iulie 1991, lăsând în urmă scrieri valoroase şi o bogată moştenire ştiinţifică.
   „Centenarul Acad. Marin Voiculescu, pe lângă celebrarea unui mare medic român, aduce în prezent, pentru generaţia tânără, principiile care ar trebui să călăuzească un medic şi importanţa vocaţiei când alege această profesie. Acad. Marin Voiculescu a lăsat o incontestabilă moştenire ştiinţifică, dar şi o moştenire de suflet pentru cei care i-am urmat – o filosofie a medicului ca om“, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Fundaţiei „Academician Marin Voiculescu“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe