Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Un sistem omenesc

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 21 mai 2021

Ultimul deceniu mi-a dezvăluit avantajele, dar și capcanele supraspecializării medicinei.

image-from-rawpixel-id-2310617-jpegPe măsură ce mijloacele de intervenţie devin tot mai puternice și mai sofisticate, salvăm mai multe vieţi în patologii care cândva erau considerate fără speranţă. Dar riscăm să eșuăm acolo unde, teoretic, puteam face atât de mult împotriva suferinţei și bolii.

Vindecăm cancerul de pancreas, dar pierdem lupta cu diabetul. Vindecăm câteva cazuri de depresie refractară folosind substanţe noi și extraordinar de scumpe, dar nu putem ajuta mii de oameni aflaţi în precaritate socială. Și, într-un fel, pierdem un avantaj de optică și perspectivă, și de relaţie cu pacienţii noștri.

Toate acestea nu au trecut neobservate, astfel încât atenţia comunităţii medicale și știinţifice s-a întors de ceva vreme asupra medicinei primare. Dar doar în teorie și pe la congrese.

Într-un fel, medicul de familie își merită cel mai mult „mantaua” de doctor. Dublul lui avantaj, pe care niciunul dintre specialiști nu îl are, e că tratează comunităţi, nu doar pacienţi. Și că e membru al comunităţii pe care o tratează. Invidiez enorm poziţia lui.

De atâtea ori mi-am dat seama că aș putea face mai mult dacă aș fi un fel de „psihiatru de familie”. Dar asta e o utopie: în realitate, psihiatrul trebuie să rămână în exterior și să trateze doar câte un om, altfel va fi rapid rătăcit într-un labirint de conflicte de interese.

Psihiatrul nu le poate face pe toate, nu poate exista în afara echipei cu medicul de familie, cu psihoterapeuţii, cu asistenţii sociali, farmaciști etc. E valabil pentru fiecare specialitate. Faptul că existăm, totuși, și așa face din noi niște pseudo-specialiști.

Scrisoarea medicală, care cândva era firul roșu, esenţa comunicării dintre noi, un document atât de important și de semnificativ, a fost treptat golită de orice conţinut valoros și s-a transformat într-o hârţoagă birocratică, importantă doar pentru controalele caselor de asigurări. Tirania birocratică e doar unul dintre motivele prăpastiei inacceptabile dintre specialiști și medicina primară.

Nimeni nu ne împiedică să regăsim o comunicare valoroasă, pur omenească, să punem mâna pe telefon și să vorbim unii cu alţii cu cele mai simple cuvinte. Și cu toate astea, mulţi dintre noi nu au schimbat vreodată vreun cuvânt cu medicii de familie ai pacienţilor noștri. Schimbăm doar coduri, nu și cuvinte.

Desigur, nu există timp. Iar sistemul e stricat. Poate că ar trebui să construim altul la loc. Mai întâi microsisteme, în jurul nostru, făcute nu din hârtii și coduri, ci din empatie și conversaţie autentică. Și poate că atunci microsistemele astea s-ar închega în ceva mai mare, într-un sistem omenesc. Ce vis subversiv și frumos!

Etichete: vlad stroescu ziua medicului de familie medic de familie pshiatru

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.