Newsflash
OPINII

Untold – ediție nouă, nemulțumiri vechi

de Demostene ŞOFRON - aug. 17 2018
Untold – ediție nouă, nemulțumiri vechi
    Festivalul Untold s-a încheiat luni, 6 august, în jurul orei 9, după patru zile și jumătate infernale (mai ales pentru locuitorii apropiați scenelor din zona Parcului Central) și după ce DJ-ul olandez Armin van Buuren a mixat peste șapte ore! Bătaia de joc din cele patru zile poate fi exprimată printr-un singur cuvânt: horror. 
    Față de 2017, anul acesta am stat de vorbă și cu părinți ai copiilor internați la UPU – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, „beneficiari”, alături de medici, de „binefacerile Untold”. Prefer să nu dau lecturii gândurile de „bine” și de „foarte bine” exprimate, realizați și singuri 
care sunt. 
    Putem înțelege supărarea părinților, putem să fim sufletește alături de ei, să empatizăm cu durerea lor. Simt revoltă, pe de-o parte, pentru copilul internat, iar pe de altă parte, pentru zgomotul infernal, situat, anul acesta, între 45–70 db, cu o medie zilnică de 70 db!
Că medicii au strigat unii la alții nu a contat deloc, că asistentele au avut parte de același tratament nu a impresionant niciun oficial local sau guvernamental. În apropiere se află Pediatrie I; Clinica de chirurgie buco-maxilo-facială 2; Clinica Universitară de Stomatologie; nu departe se află apoi Chirurgie cardiovasculară, Institutul Inimii, Centrul Medical „Sf. Iosif”; Spitalul Clinic de Urgență –, confortul lor medical și actul medical nu au contat deloc în fața organizatorilor și a celor care girează festivalul de patru ani. Trebuie să menționez că zgomotele s-au auzit și în zonele periferice, cartierele Mănăștur și Grigorescu, pe Calea Dorobanților, în cartierele Bună Ziua, Zorilor. 
Dincolo de problema zgomotului, au existat și alte aspecte medicale corelate cu festivalul, care trebuie menționate. Pe linia asigurării serviciilor medicale de urgență au acționat în total peste 700 de reprezentanți ISU – SMURD Cluj, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Mureș și Maramureș, practic peste 1.200 de jandarmi, pompieri, personal medical. Au fost deschise șase puncte de intervenție în caz de nevoie, pe toată durata celor patru zile. La cea de-a patra ediție, 1.639 de persoane au primit ajutor medical. Dintre acestea, 39 au fost trimise spre unități spitalicești. Afecțiunile semnalate au fost dintre cele mai diverse: come alcoolice la adulți și minori, consum de substanțe halucinogene (adulți și minori deopotrivă; vânzare de droguri încă din prima zi de festival și chiar la intrare), escoriaţii, cefalee, traumatisme mai mult sau mai puțin severe cauzate de conflicte spontane pe fond de consum de alcool sau căderi accidentale. Numai în ultima zi de festival, duminică spre luni, 524 de persoane au fost asistate medical. 
Au curs și sancțiunile contravenționale, suma strânsă fiind în jur de 50.000 de lei. S-au depus sesizări privind săvârșirea de fapte penale (înșelăciuni cu bilete false, loviri). Un columbian a fost prins cu droguri (7 grame de marijuana) asupra sa la controlul vămii Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca, droguri aduse pentru comercializare. 
Mai trebuie amintit și incendiul din prima seară de festival, care a avut loc în jurul orei 11 noaptea, pe scena principală a Cluj Arena, și care a pornit de la un echipament de flăcări defect. Intervenția celor de la ISU Cluj a fost promptă și salutară, toate gândurile îndreptându-se spre... Colectiv! Mă întreb, care ar fi fost reacțiile în cazul unui nou Colectiv, la scară mai mare însă? Cine ar fi fost de vină? Cine ar fi răspuns pentru organizarea festivalului? 
    Anul 2018 a trecut, problemele organizării Untold în zone puternic circulate rămân. Cum rămâne și bătaia de joc a oficialităților locale și organizatorilor, pentru care banii sunt înaintea sănătății. Asta este trist. Cum trist este că legile – mă gândesc la Articolul 371 din Noul Cod Penal, care vizează tulburările ordinii și liniștii publice – nu au nicio valoare, preț de patru zile. 
    Nu am nimic cu Untold ca festival, nici cu cei care-l gestionează. Sunt însă de părere că trebuie găsită altă zonă de desfășurare, nu cea centrală a Clujului. Atât, o altă zonă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe